Tutkimusmatka Japaniin: nousevan auringon maa

Maantiede ja ilmasto

Itä-Aasiassa sijaitseva Japani on viehättävä saaristo, joka sijaitsee Pohjois-Tyynenmeren ja Japaninmeren välissä, suoraan Korean niemimaan itäpuolella. Japanin maantiede, jonka kokonaispinta-ala on 377 915 neliökilometriä, jossa on 364 485 neliökilometriä maata ja 13 430 neliökilometriä vettä, erottuu maarajojen puutteesta, mikä johtaa laajaan rantaviivaan, jonka pituus on 29 751 km. Tämä saarivaltio kokee ilmaston, joka muuttuu trooppisesta etelässä viileään lauhkeaan pohjoiseen, ja siihen mahtuu monipuolinen valikoima kasvistoa ja eläimistöä. Maasto on pääosin karua ja vuoristoista, majesteettinen Fuji-vuori on korkein korkeuspiste 3 776 m ja Hachiro-gata matalin -4 m.

Luonnonvarat ja maatalous

Japanin luonnonvarat ovat suhteellisen niukat, ja mineraaliesiintymät ovat vähäisiä, mikä nostaa maan eturintamaan maailman suurimpana hiilen ja nesteytetyn maakaasun tuojana sekä toiseksi suurimpana öljyn tuojana. Näistä rajoituksista huolimatta Japanilla on kukoistava maatalousala, joka vie 12,50% sen maa-alueesta. Maataloustuotteita ovat vihannekset, riisi, kala, siipikarja, hedelmät, maitotuotteet, sianliha, naudanliha, kukat, perunat, tarot, jamssit, sokeriruoko, tee, palkokasvit, vehnä ja ohra. Noin 68,50% Japanin maasta on metsää, mikä edistää sen rikasta biologista monimuotoisuutta.

Väestö ja kaupungistuminen

Heinäkuussa 2020 Japanin väkiluvun arvioitiin olevan 125 507 472, ja se keskittyi merkittävästi rannikkoalueille. Huomattavaa on, että kolmasosa väestöstä asuu Tokiossa ja sen ympäristössä Keski-tasangolla (Kanto Plain), mikä korostaa maan suurta väestötiheyttä ensisijaisilla ja toissijaisilla alueilla. Kaupunkiväestön osuus kokonaismäärästä on 91,80%, mikä korostaa selvää siirtymistä kaupunkielämään. Suurimpia kaupunkialueita ovat Tokio (pääkaupunki), Osaka, Nagoya, Kitakyushu-Fukuoka, Shizuoka-Hamamatsu ja Sapporo.

Talous ja teollisuus

Japanin BKT asukasta kohden on 42 900 dollaria vuodesta 2017, ja se on yksi maailman suurimmista ja teknologisesti kehittyneistä talouksista. Sen teollisuudenala on johtava moottoriajoneuvojen, elektronisten laitteiden, työstökoneiden, teräksen ja ei-rautametallien, laivojen, kemikaalien, tekstiilien ja jalostettujen elintarvikkeiden tuotannossa. Maan vientikumppaneita ovat Yhdysvallat, Kiina, Etelä-Korea, Hongkong ja Thaimaa, mikä korostaa vankkaa kauppaverkostoa. Vientituotteet vaihtelevat moottoriajoneuvoista ja rauta- ja terästuotteista puolijohteisiin ja autonosiin. Sitä vastoin Japanin tärkeimmät tuontikumppanit ovat Kiina, Yhdysvallat, Australia, Etelä-Korea ja Saudi-Arabia, joiden pääasiallinen tuonti on öljyä, nestemäistä maakaasua, vaatteita, puolijohteita ja hiiltä.

Infrastruktuuri ja teknologia

Japani on tunnettu tehokkuudestaan ja innovaatioistaan, erityisesti infrastruktuurin ja teknologian alalla. Sähköistäminen kattaa 100% väestöstä, mikä on osoitus kansakunnan sitoutumisesta varmistamaan saatavilla oleva ja luotettava energia kaikille kansalaisilleen. Maa on edelleen maailman johtava teknologia, ei vain kulutuselektroniikassa, vaan myös uraauurtavissa edistysaskeleissa robotiikassa, autoteollisuudessa ja kestävissä energiaratkaisuissa.

Johtopäätös

Japanin ainutlaatuinen yhdistelmä maantieteellistä monimuotoisuutta, taloudellista elinvoimaa ja teknologista kehitystä tekee siitä kiehtovan tutkimuksen kontrasteista. Vuoristomaisemista ja laajoista rannikoista innovatiivisiin teollisuudenaloihin ja dynaamisiin kaupunkikeskuksiin Japani tarjoaa rikkaan kudelman kulttuuri- ja luonnonaarteita. Kun Japani navigoi rajallisten luonnonvarojen ja ikääntyvän väestön haasteissa, Japanin tulevaisuuteen suuntautuva lähestymistapa kestävään kehitykseen ja maailmanlaajuiseen yhteistyöhön toimii edelleen mallina kansakunnille ympäri maailmaa.

Maatiedot

Maakoodi JA
Alue East Asia/Southeast Asia
Pinta 377915 neliökilometriä
Maan pinta 364485 neliökilometriä
Veden pinta 13430 neliökilometriä
Maatalouspinta 12.50%
Metsän pinta 68.50%
Alin korkeuspiste Hachiro-gata -4 m
Korkein korkeuspiste Mount Fuji 3,776 m
BKT / asukas $42,900 (2017 est.)