Tutkimusmatka Kazakstaniin: Keski-Aasian sydän

Maantieteellinen yleiskatsaus

Euroopan ja Aasian rajat ylittävä Kazakstan on tunnettu silmiinpistävästä maantieteellisestä monimuotoisuudestaan ja laajuudestaan. Sen kokonaispinta-ala on 2 724 900 neliökilometriä, ja se on maailman yhdeksänneksi suurin maa. Kansakunnan maastolle on ominaista pääasiassa laajat tasaiset stepot, jotka laajenevat Volgasta länteen, saavuttavat Altai-vuoret itään ja ulottuvat Länsi-Siperian tasangoilta pohjoisessa alas Keski-Aasian aavikoille ja oaaseille etelässä. Kazakstan jakaa rajansa viiden maan kanssa, mukaan lukien 1 765 km: n raja Kiinan kanssa ja laaja 7 644 km: n raja Venäjän kanssa, mikä kuvaa sen merkittävää asemaa Euraasian kaupassa ja geopolitiikassa. Huomattavasta maa-alueestaan huolimatta Kazakstanilla ei ole rantaviivaa, mikä korostaa sen sisämaaluonnetta.

Ilmasto ja luonnonvarat

Kazakstanin ilmasto on mannermainen, kylmillä talvilla ja kuumilla kesillä, jotka vaihtelevat kuivista puolikuiviin olosuhteisiin sen eri alueilla. Tämä ilmastollinen vaihtelu tukee monenlaisia biologisia biodiversiteettejä ja maisemia maassa. Sen luonnon aarteita ovat merkittävät öljyn, maakaasun, hiilen sekä erilaisten metallien ja mineraalien talletukset. Nämä resurssit eivät ole vain muokanneet maan taloutta vaan myös sen roolia globaaleilla markkinoilla.

Yhteiskunta ja väestötiedot

Heinäkuussa 2020 Kazakstanin väkiluvun arvioitiin olevan noin 19 091 949, ja suuret kaupungit, kuten Almaty ja pääkaupunki Nur-Sultan, ovat tärkeitä taloudellisen ja sosiaalisen toiminnan keskuksia. Kazakstanin yhteiskunta on selvästi kaupunkimainen, ja noin 57,7% asuu kaupunkialueilla. Maan väestöjakauma osoittaa harvaa väestöä sen laajoilla sisäalueilla, tiheämpiä klustereita pohjoisilla ja eteläisillä kaupunkialueilla.

Kulttuuri ja kielet

Kazakstanin kansallinen identiteetti on kudelma, joka on kudottu sen monipuolisen kulttuuriperinnön ja kielten langoista. Kazakki, virallinen kieli, toimii Kazakstanin Neuvostoliiton jälkeisen kansallisen identiteetin ja kulttuurisen elpymisen symbolina. Tämä monikulttuurinen kansakunta asuu eri etnisille ryhmille, mikä edistää rikasta kulttuurimosaiikkia.

Talous ja infrastruktuuri

Kazakstanin talouden selkäranka on sen runsaat luonnonvarat, joihin kuuluvat öljy, maakaasu ja erilaiset mineraalit. Maataloussektorilla on myös merkittävä rooli, sillä se käyttää 77,4% maasta jyvien, vihannesten viljelyyn ja karjan tukemiseen. Teollisuustuotokset, jotka koostuvat pääasiassa öljystä, hiilestä, metalleista ja koneista, edustavat muita talouden keskeisiä pilareita. Kazakstanin BKT asukasta kohden oli 26 300 dollaria vuonna 2017, ja sen talouskasvu on ollut huomattavaa, ja sitä on tukenut strateginen vienti Italian, Kiinan ja Venäjän kaltaisiin maihin.

Infrastruktuurin osalta Kazakstanin sähköistymisaste on 100% vuodesta 2016, mikä osoittaa sen edistymistä kansalaistensa keskeisten palvelujen saatavuuden varmistamisessa. Maan keskittyminen kuljetus- ja logistiikkaverkostojensa kehittämiseen korostaa entisestään sen pyrkimystä parantaa kotimaan liikkuvuutta ja lisätä yhteyksiään globaaleihin markkinoihin.

Maailmankauppa ja diplomatia

Kazakstanin talousstrategiaan vaikuttavat voimakkaasti sen maantieteellinen sijainti ja luonnonvarat. Sen tärkeimpiä vientikumppaneita ovat Italia, Kiina ja Alankomaat, ja öljy ja maakaasu ovat merkittävimpiä vientituotteita. Sitä vastoin se tuo pääasiassa koneita, laitteita ja elintarvikkeita Venäjältä, Kiinasta ja Saksasta. Tällainen kaupan dynamiikka korostaa Kazakstanin keskeistä roolia alueellisissa ja globaaleissa toimitusketjuissa, mikä edistää sen kasvavaa vaikutusvaltaa Euraasian geopolitiikassa.

Johtopäätös

Kazakstan, laajojen arojen, vuorten ja aavikoiden maa, on osoitus Keski-Aasian joustavuudesta ja monimuotoisuudesta. Sen sekoitus rikkaita luonnonvaroja, strategista maantieteellistä sijaintia ja elinvoimaista kulttuuria asettaa Kazakstanin keskeiseksi toimijaksi maailmanlaajuisesti. Kun maa navigoi 21. vuosisadan haasteissa ja mahdollisuuksissa, se jatkaa identiteettinsä ja polkunsa muokkaamista kohti kestävää kehitystä ja vaurautta.

Maatiedot

Maakoodi KZ
Alue Central Asia
Pinta 2724900 neliökilometriä
Maan pinta 2699700 neliökilometriä
Veden pinta 25200 neliökilometriä
Maatalouspinta 77.40%
Metsän pinta 1.20%
Alin korkeuspiste Vpadina Kaundy -132 m
Korkein korkeuspiste Khan Tangiri Shyngy (Pik Khan-Tengri) 6,995 m
BKT / asukas $26,300 (2017 est.)