Yleiskatsaus Jordaniaan: Lähi-idän jalokivi

Johdanto

Aasian, Afrikan ja Euroopan risteyksessä sijaitseva Jordania nousee lumoavan kauneuden ja kontrastien maaksi. Lumoavista kuivista aavikkomaisemista hedelmällisiin laaksoihin, tämä Lähi-idän kansakunta ylpeilee rikkaalla luonnonnäkymien, historian ja kulttuurin kudelmalla. Irakin, Israelin, Saudi-Arabian, Syyrian ja Länsirannan rajaamalla Jordanian strategisella sijainnilla on ollut keskeinen rooli sen historiassa ja kehityksessä.

Maantiede ja ilmasto

Jordanialle, jonka pinta-ala on 89 342 neliökilometriä, on ominaista monipuolinen maasto ja ilmasto. Suurin osa maasta on kuivan aavikon tasangon peitossa, mutta läntisellä alueella on jyrkkä kontrasti Jordan-joen laaksoon, Kuolleeseenmereen – maan alimpaan kohtaan -431 metriin – ja vehreään ylängöön. Tämä pohjoisesta etelään kulkeva geologinen ihme ei ole vain merkittävä topografinen piirre, vaan myös ratkaiseva vesilähde tässä enimmäkseen autiomaassa.

Ilmasto vaihtelee huomattavasti; vaikka se pysyy enimmäkseen kuivana ja aavikkomaisena, länsi kokee sadekauden marraskuusta huhtikuuhun, mikä tarjoaa lyhyen hengähdystauon ja sysäyksen maatalousalalle.

Luonnonvarat ja maatalous

Jordanian talous hyötyy sen luonnonvaroista, joihin kuuluvat fosfaatit, kalium ja liuskeöljy. Haastavista ilmasto-olosuhteista huolimatta noin 11,4% maasta käytetään maatalouteen, keskittyen sitrushedelmiin, tomaatteihin, kurkkuihin ja oliiveihin sekä karjaan, kuten lampaisiin ja siipikarjaan. Noin 964 neliökilometrin kastellun maan käyttö vuodesta 2012 lähtien osoittaa innovatiivisia pyrkimyksiä optimoida maatalouden tuottavuus.

Väestö ja kaupungistuminen

Heinäkuussa 2020 Jordanian väkiluvun arvioitiin olevan 10 820 644, ja suurin osa (91,4%) asuu kaupunkialueilla. Pelkästään pääkaupungissa ja suurimmassa kaupungissa Ammanissa asuu yli 2,1 miljoonaa ihmistä. Väestön jakautuminen on erityisen tiheää lännessä, erityisesti Ammanin ympäristössä, suotuisampien elinolojen ja taloudellisten mahdollisuuksien vuoksi.

Talous

Jordanian talous on monipuolinen, ja sen keskeisiä aloja ovat matkailu, tietotekniikka ja valmistus. Maa on tunnettu historiallisista ja kulttuurikohteistaan, jotka vetävät miljoonia turisteja vuosittain. Matkailun lisäksi IT-sektori on osoittanut merkittävää kasvua, mikä on asettanut Jordanian alueen teknologiakeskukseksi.

Teollisuutta tukee fosfaattien ja potaskan louhinta, jotka ovat Jordanian kaksi arvokkainta vientihyödykettä. Maatalous edistää taloutta tomaattien ja oliivien kaltaisilla tuotteilla, kun taas palvelualalla, erityisesti rahoituspalveluilla, on ratkaiseva rooli talouden vakauden ja kasvun kannalta.

Kauppa ja investoinnit

Kauppasuhteet ovat välttämättömiä Jordanialle, ja Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja Intia ovat sen tärkeimpiä vientikumppaneita. Keskeisiä vientituotteita ovat tekstiilit, lannoitteet ja lääkkeet. Sitä vastoin Jordanian tuonti sisältää pääasiassa raakaöljyä, koneita ja viljaa, ja Kiina ja Saudi-Arabia ovat tärkeimmät tuontilähteet. Nämä kaupan dynamiikat korostavat Jordanian integroitumista maailmantalouteen ja sen strategisia taloudellisia liittoutumia.

Kulttuuri ja perintö

Jordanialaiset tunnetaan vieraanvaraisuudestaan ja rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Arabia on virallinen kieli, ja maa on perinteiden ja uskontojen mosaiikki, joka elää harmonisesti rinnakkain. Historialliset kohteet, kuten Petra, punaisesta hiekkakivestä veistetty muinainen kaupunki ja Jerashin roomalaiset rauniot heijastavat Jordanian vuosituhansia vanhaa historiaa ja houkuttelevat kulttuuriharrastajia ympäri maailmaa.

Johtopäätös

Jordania, jolla on ainutlaatuinen sekoitus maisemia, historiaa ja modernia kehitystä, jatkaa markkinarakonsa veistämistä maailmannäyttämöllä. Huolimatta rajallisista luonnollisista makean veden varoistaan ja kuivista olosuhteistaan, maa kukoistaa innovaatioiden ja sopeutumisen kautta. Kun Jordania katsoo tulevaisuuteen, sen strateginen sijainti yhdistettynä teknologiaan ja matkailuun tehtäviin investointeihin luo pohjan jatkuvalle kasvulle ja vauraudelle Lähi-idän sydämessä.

Maatiedot

Maakoodi JO
Alue Middle East
Pinta 89342 neliökilometriä
Maan pinta 88802 neliökilometriä
Veden pinta 540 neliökilometriä
Maatalouspinta 11.40%
Metsän pinta 1.10%
Alin korkeuspiste Dead Sea -431 m
Korkein korkeuspiste Jabal Umm ad Dami 1,854 m
BKT / asukas $9,200 (2017 est.)