Gambian tutkiminen: Afrikan piilotettu helmi

Maantieteelliset ihmeet ja ilmasto

Gambia, kapea pala paratiisia Länsi-Afrikassa, on ainutlaatuisella paikalla, koska se rajoittuu Pohjois-Atlantin valtamereen ja Senegaliin. Sen kompakti pinta-ala on vain 11 300 neliökilometriä, ja se pystyy tarjoamaan monipuolisen ekologisen jalanjäljen, joka käsittää 10 120 neliökilometriä maata ja lisäksi 1 180 neliökilometriä vettä. Maan erottuva piirre on sen 749 km: n raja Senegalin kanssa, joka ympäröi sitä kolmelta puolelta, kun taas vaatimaton 80 km: n rantaviiva yhdistää sen valtavaan Atlanttiin.

Gambian ilmasto-olosuhteet edustavat trooppista; jossa kesäkuusta marraskuuhun maa kylpee sateessa, siirtyen viileämpään ja kuivampaan kauteen, joka kestää marraskuusta toukokuuhun. Maasto on pohjimmiltaan Gambia-joen tulvatasanko, jota reunustavat matalat kukkulat, mikä luo korkeusspektrin, joka laskee Atlantin valtamerelle merenpinnan tasolla ja saavuttaa huippunsa nimeämättömässä vain 53 metrin korkeudessa. Tämä topografia tukee rikasta kasviston ja eläimistön kudelmaa, mikä edistää sen luonnollista viehätystä.

Luonnon ja ihmisen aarre

Gambian luonnonvarat ovat sekä monipuoliset että elintärkeät sen taloudelle. Valtiovarainministeriö sisältää muun muassa kalaa, savea, piidioksidihiekkaa, titaania (rutiilia ja ilmeniittiä), tinaa, zirkonia. Sen maankäyttö heijastaa maatalouden määräävää asemaa: 56,10% on omistettu maataloudelle ja 43,90% metsien peitossa. Huolimatta siitä, että se on yksi Afrikan pienimmistä maista, se hyödyntää omaisuuttaan tehokkaasti, ja arviolta 50 neliökilometriä kasteltua maata vuodesta 2012 lähtien.

Väestöjakauman tarkempi tarkastelu paljastaa Gambia-joen varrella levinneitä siirtokuntia. Pääkaupunki Banjul yhdessä suurimman kaupungin Serekundan kanssa ankkuroi väestön Atlantin rannikolle. Heinäkuussa 2020 arvioitu väestö oli noin 2 173 999 gambialaista, joista merkittävä 62,60% asui kaupunkiympäristössä vuoden 2020 arvioiden mukaan.

Taloudellinen maisema

Gambian talouden selkäranka on maataloudessa, jossa hyödynnetään riisiä, hirssiä, durraa, maapähkinöitä, maissia, seesamia, maniokkia, palmun ytimiä ja karjaa, kuten nautoja, lampaita ja vuohia. Tämä ala ei vain ruoki kansakuntaa, vaan myös luo perustan teollisuudelleen, joka keskittyy maapähkinöihin, kaloihin, vuotiin, matkailuun, juomiin ja muuhun.

Kauppasuhteet valaisevat maan taloudellisia sitoumuksia, ja tärkeimmät vientituotteet sisältävät maapähkinätuotteita, kalaa, puuvillanukkaa ja palmunytimiä. Huomattavaa on, että Guinea-Bissau, Vietnam, Senegal ja Mali ovat näiden vientituotteiden suurimpia vastaanottajia. Toisaalta Gambia tuo pääasiassa Norsunluurannikolta, Brasiliasta, Espanjasta, Kiinasta, Venäjältä, Alankomaista ja Intiasta keskittyen elintarvikkeisiin, valmistukseen, polttoaineeseen, koneisiin ja kuljetusvälineisiin.

Haasteet ja mahdollisuudet

Vilkkaasta kulttuuristaan ja taloudellisista pyrkimyksistään huolimatta Gambia kamppailee haasteiden, kuten väestönsä sähköistämisen, kanssa, ja noin 1 miljoona ihmistä on edelleen ilman sähköä vuodesta 2017. Sen BKT asukasta kohden samana vuonna oli kuitenkin 2 600 dollaria, mikä merkitsee joustavaa taloutta, joka on valmis kasvuun.

Johtopäätös

Gambialla, jolla on viehättävät maisemat, trooppinen ilmasto ja monipuoliset luonnonvarat, on ainutlaatuinen asema Länsi-Afrikassa. Sen sitoutuminen maatalouteen ja kauppaan yhdistettynä sen kansan henkeen korostaa kansakuntaa, joka on kypsä potentiaalilla. Kun Gambia jatkaa matkaansa kohti taloudellista kehitystä ja kestävyyttä, sen tarina on edelleen vakuuttava osoitus joustavuudesta ja Afrikan monimuotoisuuden rikkaasta kudelmasta.

Maatiedot

Maakoodi GA
Alue Africa
Pinta 11300 neliökilometriä
Maan pinta 10120 neliökilometriä
Veden pinta 1180 neliökilometriä
Maatalouspinta 56.10%
Metsän pinta 43.90%
Alin korkeuspiste Atlantic Ocean 0 m
Korkein korkeuspiste unnamed elevation 53 m
BKT / asukas $2,600 (2017 est.)