Tutkimusmatka Cabo Verdeen: Afrikan monimuotoisuuden ja elinvoiman saaristo

Kap Verden esittely

Pohjois-Atlantilla, Senegalista länteen, sijaitsee lumoava Kap Verden saaristo. Tämä Länsi-Afrikan maa, joka koostuu saariryhmästä, jonka kokonaispinta-ala on 4 033 neliökilometriä, ylpeilee karuilla, tulivuoriperäisillä maisemilla ja 965 kilometrin pituisella rantaviivalla. Huolimatta makean veden resurssien puutteesta, jossa on nolla neliökilometriä pinta-alaa, Cabo Verde tarjoaa lumoavan sekoituksen jyrkkää, kivistä maastoa ja lauhkeaa ilmastoa, joka on muokannut sen ihmisten elämää ja kulttuuria.

Maantiede ja ilmasto

Cabo Verden maantieteelliselle ympäristölle on ominaista sen jyrkät, karut ja vulkaaniset ominaisuudet. Saariston korkein kohokohta löytyy Fogon saarella sijaitsevasta Mt. Fogo -tulivuoresta, jonka huippu on 2 829 metriä. Tätä dramaattista maisemaa lieventää ilmasto, joka vaihtelee lämpimistä ja kuivista kesistä vähäisiin ja epäsäännöllisiin sateisiin. Saarten luonnonympäristöt vaihtelevat huomattavasti, idän suolatasangoista, joita hyödynnetään laajojen esiintymiensä vuoksi, hedelmällisempiin eteläsaariin, jotka tukevat suurempaa väestöä.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Luonnonvarojen osalta Cabo Verdellä on suolaa, basalttikiveä, kalkkikiveä, kaoliinia, kalaa, savea ja kipsiä. Maataloussektori, joka käyttää 18,60% maasta, tuottaa banaaneja, maissia, papuja, bataatteja, sokeriruokoa, kahvia, maapähkinöitä ja kalaa. Erityisesti maan metsämaa kattaa 21% alueesta, kun taas kastellun maan arvioitiin olevan 35 neliökilometriä vuonna 2012. Huolimatta haasteista, kuten maaperän hedelmällisyyden heikkenemisestä ja maataloudesta ja karjan laiduntamisesta johtuvista kasvillisuusvaurioista, nämä saaret ylläpitävät monipuolista maataloustuotteiden valikoimaa.

Väestö ja kaupungistuminen

Heinäkuussa 2020 Kap Verdellä asui noin 583 255 ihmistä. Tämän väestön jakautuminen yhdeksälle asutulle saarelle vaihtelee, ja saarten ilmasto- ja ympäristöolosuhteet vaikuttavat suuresti. Praia, pääkaupunki, joka sijaitsee Sao Tiagon saarella, isännöi noin puolet maan asukkaista, ja se toimii vilkkaana toiminnan ja kulttuurin keskuksena. Toinen merkittävä kaupunkialue on Mindelo Sao Vicenten pohjoissaarella. Kaiken kaikkiaan kaupunkiväestö muodosti 66,70% kokonaismäärästä vuonna 2020, mikä korostaa kaupungistumisen suuntausta.

Kieli, kulttuuri ja talous

Kap Verden virallinen kieli on portugali, mikä heijastaa sen siirtomaahistoriaa ja kulttuurisia siteitä Portugaliin. Cabo Verden talous on monipuolinen eri aloilla, mukaan lukien elintarvikkeet ja juomat, kalanjalostus, kenkien ja vaatteiden valmistus, suolakaivostoiminta ja laivankorjaus. Maataloustuotteet muodostavat maaseudun talouden selkärangan, kun taas maan teollisuus palvelee sekä paikallisia tarpeita että vientivaatimuksia. Erityisesti Espanja ja Portugali nousevat ensisijaisiksi kauppakumppaneiksi, mikä korostaa saarten integroitumista maailmantalouteen.

Infrastruktuuri ja kehitys

Kehitysaskeleet ovat olleet vaikuttavia viime vuosina, ja sähköistymisaste oli 92,6% koko väestöstä vuoteen 2016 mennessä. BKT asukasta kohden oli 7 000 dollaria vuonna 2017, mikä osoittaa asteittaista talouskasvua. Kuljetusvälineiden, polttoaineiden ja teollisuustuotteiden infrastruktuurin kehitys on suurelta osin tuontitavaraa, ja Portugali, Espanja, Alankomaat ja Kiina ovat keskeisiä tuontikumppaneita. Sitä vastoin Kap Verden vienti koostuu pääasiassa polttoaineesta (jälleenvienti), kengistä, vaatteista, kalasta ja vuodista, mikä osoittaa sen taloudellisen toiminnan monimuotoisuuden ja mahdollisuudet.

Johtopäätös

Cabo Verde on huomattavan monimuotoisen, joustavan ja kauniin maa. Tulivuorenhuipuista vilkkaisiin kaupunkikeskuksiin, kuten Praiaan ja Mindeloon, saaret ovat osoitus sen ihmisten kestävästä hengestä. Huolimatta maantieteellisistä ja ympäristöhaasteista, kansakunta on veistänyt itselleen markkinaraon globaalilla areenalla strategisen taloudellisen toiminnan, kulttuurisen rikkauden ja kestävän kehityksen ponnistelujen avulla. Kun maailma tarkastelee lähemmin Afrikan mahdollisuuksia, Kap Verde loistaa kirkkaasti edistyksen ja monimuotoisuuden majakkana.

Maatiedot

Maakoodi CV
Alue Africa
Pinta 4033 neliökilometriä
Maan pinta 4033 neliökilometriä
Veden pinta 0 neliökilometriä
Maatalouspinta 18.60%
Metsän pinta 21.00%
Alin korkeuspiste n/a
Korkein korkeuspiste Mt. Fogo (a volcano on Fogo Island) 2,829 m
BKT / asukas $7,000 (2017 est.)