Tutkimusmatka Georgiaan: jalokivi Euroopan ja Aasian risteyksessä

Maantieteellinen loisto ja strateginen sijainti

Georgia, joka sijaitsee Lounais-Aasiassa ja sijaitsee Mustanmeren rannalla Turkin ja Venäjän välissä, kattaa vaatimattoman alueen, noin 69 700 neliökilometriä. Suhteellisen pienestä koostaan huolimatta maan sijainti on huomattavan strateginen – sitä rajaavat Armenia, Azerbaidžan, Venäjä ja Turkki, ja siellä on sekoitus maastoja, jotka ulottuvat Suuresta Kaukasuksen vuoristosta pohjoisessa Vähä-Kaukasiaan etelässä. Kansakunta sijoittaa itsensä ainutlaatuisesti osaksi Eurooppaa ja langoittaa narratiivin, jonka mukaan se kuuluu paitsi maantieteellisesti myös kulttuurisesti ja historiallisesti Euroopan mantereelle. Tämä geopoliittinen asenne sijoittaa Georgian kiehtovaan risteykseen, mikä tekee siitä kulttuurien, historian ja geopolitiikan risteyksen Euroopan, Lähi-idän tai molempien keskellä.

Ilmasto, maasto ja luonnon kauneus

Georgian ilmasto heijastaa sen monipuolista maisemaa tarjoten lämpimän ja miellyttävän sään, ja Mustanmeren rannikon alueet nauttivat Välimeren kaltaisesta ilmastosta. Maan maasto on pääosin vuoristoista, ja pohjoisessa on majesteettiset Suuren Kaukasuksen vuoret ja etelässä rauhalliset Vähä-Kaukasuksen vuoret. Näiden alueiden välissä sijaitsee Kolkhet’is Dablobi (Kolkhidan alanko), joka avautuu Mustallemerelle ja tarjoaa hedelmällistä maaperää jokilaakson tulvatasangoilla, erityisesti Mtkvari-joen valuma-alueella idässä. Georgian korkein korkeuspiste, Mt’a Shkhara, kohoaa 5 193 metriin, mikä eroaa dramaattisesti Mustanmeren tason alimmasta kohdasta.

Rehevät luonnonvarat ja kukoistava maatalous

Georgiassa on runsaasti luonnonvaroja, ja sillä on puutavaraa, vesivoimapotentiaalia sekä mangaanin, rautamalmin ja kuparin talletuksia, joissa on pienempiä määriä hiiltä ja öljyä. Rannikkoilmasto ja hedelmällinen maaperä edistävät teen ja sitrushedelmien viljelyä, jotka ovat olennainen osa Georgian maataloustuotantoa viinirypäleiden, hasselpähkinöiden ja vihannesten rinnalla. Noin 35,50% maan maasta on omistettu maataloudelle, ja metsät kattavat lisäksi 39,40%, mikä tekee Georgiasta vihreän paratiisin. Vuosisatojen ajan hienostuneet kastelukäytännöt tukevat viljelyä noin 4 330 neliökilometrillä (vuodesta 2012), mikä parantaa maan maatalouden tuottavuutta.

Väestödynamiikka ja kaupungistuminen

Georgian arvioitu väkiluku on noin 3 997 000 vuonna 2019, ja se osoittaa merkittävää kallistusta kohti kaupungistumista, ja noin 59,50% sen ihmisistä asuu kaupunkialueilla vuoteen 2020 mennessä. Pääkaupunki Tbilisi, jossa on noin 1,078 miljoonaa asukasta, on ensisijainen kaupunkitaajama, joka ilmentää kansakunnan historiallista, kulttuurista ja poliittista sykettä. Muut kaupunkialueet reunustavat Mustanmeren rannikkoa, ja Bat’umi on yksi suurimmista, mikä osoittaa Georgian sopeutumiskykyä ja joustavuutta asutusmallien suhteen keskittyen alueille, jotka maksimoivat resurssien saatavuuden, kaupan ja viestinnän.

Taloudellinen yleiskatsaus: teollisuus, maatalous ja kauppa

Georgian talous on monipuolinen, ja se kattaa aloja teräksen tuotannosta, työstökoneista ja sähkölaitteista mangaanin, kuparin ja kullan louhintaan. Kemianteollisuus, puutuotteet ja tunnettu georgialainen viini vaikuttavat myös merkittävästi teollisuusmaisemaan. Maatalouden alalla Georgia tunnetaan sitrushedelmistään, viinirypäleistään, teestä, hasselpähkinöistä ja vihanneksista kukoistavan karjankasvatusalan rinnalla.

Kauppasuhteet ovat ratkaisevan tärkeitä, ja Venäjä, Azerbaidžan, Turkki, Armenia, Kiina, Bulgaria ja Ukraina ovat keskeisiä kumppaneita. Vientituotteita ovat pääasiassa ajoneuvot, rautaseokset, lannoitteet, pähkinät, romumetalli, kulta ja kuparimalmit. Sitä vastoin tuonti koostuu pääasiassa polttoaineista, ajoneuvoista, koneista, viljasta, elintarvikkeista ja lääkkeistä, mikä korostaa monipuolista kauppasalkkua, joka ylläpitää taloudellisten riippuvuuksien tasapainoa naapurimaiden kanssa ja sen ulkopuolella.

Infrastruktuuri ja kehitys

Katsaus Georgian infrastruktuurin kehitykseen paljastaa vaikuttavan sähköistymisasteen, joka saavuttaa täyden kattavuuden koko väestölle vuoteen 2016 mennessä. Tämä saavutus korostaa maan sitoutumista peruspalvelujen saatavuuden varmistamiseen ja perustan luomiseen laajemmalle sosiaaliselle ja taloudelliselle kehitykselle. BKT asukasta kohden, joka oli 10 700 dollaria vuonna 2017, heijastaa meneillään olevaa matkaa kohti kasvua ja vaurautta ja sisältää haasteet ja mahdollisuudet, jotka liittyvät perinteiden ja nykyaikaistamisen tasapainottamiseen nopeasti kehittyvässä globaalissa kontekstissa.

Johtopäätös

Georgia on rikkaiden vastakohtien ja syvällisen perinnön maa, joka ulottuu Euroopan ja Aasian välille ja ilmentää ainutlaatuista kulttuurien, maisemien ja historian synteesiä. Strategisen sijaintinsa, monipuolisen ilmastonsa ja rikkaiden luonnonvarojensa ansiosta Georgia jatkaa identiteettinsä veistämistä globaalilla näyttämöllä tarjoamalla oppitunteja joustavuudesta, sopeutumisesta ja risteyssivilisaation kestävästä viehätyksestä.

Maatiedot

Maakoodi GG
Alue Middle East
Pinta 69700 neliökilometriä
Maan pinta 69700 neliökilometriä
Veden pinta 0 neliökilometriä
Maatalouspinta 35.50%
Metsän pinta 39.40%
Alin korkeuspiste Black Sea 0 m
Korkein korkeuspiste Mt’a Shkhara 5,193 m
BKT / asukas $10,700 (2017 est.)