Myanmarin ihmeiden tutkiminen: tarkempi katsaus Burmaan

Maantieteellinen kuvakudos

Kaakkois-Aasian sydämessä sijaitseva Burma, joka tunnetaan virallisesti nimellä Myanmar, toimii kiehtovana luonnon kauneuden ja kulttuuriperinnön mosaiikkina. Tämä monipuolinen kansakunta on strategisesti sijoitettu, Andamaanienmeren ja Bengalinlahden rajalla, naapurimaiden Bangladeshin, Kiinan, Intian, Laosin ja Thaimaan vieressä. Myanmar kattaa laajan 676 578 neliökilometrin alueen, ja se esittelee monimutkaisen sekoituksen maata ja vettä. Maan laajat maarajat ulottuvat yli 6 522 kilometriä, kun taas sen rantaviiva ulottuu 1 930 kilometriin, mikä kutsuu rikkaan meren biologisen monimuotoisuuden.

Burman maisema on viehättävä kuvakudos keskialankoista, joita ympäröivät jyrkät, karut ylängöt, jotka esittävät dramaattisen kontrastin korkeudessa Andamaanienmeren rauhallisilta rannoilta ja Bengalinlahdelta nollasta metristä Gamlang Razin kohoavaan huippuun 5 870 metrissä. Tämä vaihteleva topografia tukee trooppista monsuuni-ilmastoa, jossa vuodenajat vaihtelevat pilvisten, sateisten kesien ja selkeiden, leutojen talvien välillä.

Luonnollinen palkkio

Myanmarilla on runsaasti luonnonvaroja jalokivistä ja metalleista, kuten tinasta, antimonista, sinkistä ja kuparista, elintärkeisiin energialähteisiin, kuten öljyyn, maakaasuun ja vesivoimaan. Maan peltomaa on 19,20% sen kokonaispinta-alasta, mikä tukee erilaisia maatalouskäytäntöjä, kun taas metsämaa muodostaa merkittävän 48,20%, mikä tukee puuteollisuutta.

Sosioekonominen rakenne

Väestön dynamiikka

Heinäkuun 2020 arvioiden mukaan Myanmarin väestö on lähes 56 590 071 yksilöä, jotka keskittyvät pääasiassa rannikkoalueille ja Irrawaddy-joen vieressä oleville hedelmällisille tasangoille. Kaupungistuminen on 31,10%, mikä korostaa pääasiassa maaseudun asutusmallia. Suurimpia kaupunkikeskuksia ovat Yangon, kansakunnan sykkivä sydän, ja Mandalay, joista jokainen heijastaa maan kehittyvää kaupunkimaisemaa.

Maatalouden ja teollisuuden selkäranka

Maataloussektori, joka keskittyy muun muassa riisiin, palkokasveihin ja sokeriruokoon, muodostaa Myanmarin talouden kulmakiven, joka sopii yhteen elinvoimaisen kalastusteollisuuden kanssa. Teollisuudessa Myanmarilla on laaja kirjo, joka ulottuu maatalouden jalostuksesta vaatteiden valmistukseen, mitä korostaa kasvava jade- ja jalokiviviennin segmentti. Vientiala pitää Kiinaa ja Thaimaata tärkeimpinä kumppaneinaan, mikä korostaa dynaamista kauppaverkostoa.

Taloudelliset indikaattorit

Taloudellisen suorituskyvyn osalta Myanmarin BKT asukasta kohden on noin 6 300 dollaria vuoden 2017 arvioiden mukaan, mikä merkitsee asteittaisen taloudellisen muutoksen vaihetta, johon vaikuttavat sen strategiset kauppasuhteet ja luonnonvarojen käyttämätön potentiaali. Samaan aikaan sähköistymisaste raportoi, että vain 57 prosentilla koko väestöstä oli pääsy sähköön vuonna 2016, mikä valaisee infrastruktuurin kehittämisen ja resurssien tasapuolisen jakamisen haasteita.

Ympäristö- ja kulttuuriosaaminen

Burman miljöö on resonoiva sekoitus luonnon loistoa ja kulttuurista syvyyttä. Sen metsien ja meren rajojen sisällä sijaitseva rikas kasviston ja eläimistön varasto tarjoaa turvasataman biologiselle monimuotoisuudelle. Kulttuurisesti Myanmar on etnisten ryhmien, perinteiden ja kielten mosaiikki, ja burma toimii virallisena lingua francana. Tämä kulttuurinen eloisuus heijastuu kansakunnan festivaaleihin, kulinaarisiin perinteisiin ja sen kansan lämpöön, mikä tekee Myanmarista ainutlaatuisen helmen Kaakkois-Aasian kankaalla.

Johtopäätös

Myanmar arvoituksellisine maisemineen, rikkaine luonnonvaroineen ja monipuolisene kulttuuriperintöineen on edelleen kertomattomien tarinoiden ja mahdollisuuksien maa. Huolimatta haasteista sosioekonomisilla ja ympäristöaloilla, kansakunta etenee pyrkien kohti kestävää kehitystä ja osallistavaa kasvua. Kun maailma kääntää katseensa Kaakkois-Aasiaan, Burma erottuu kiistatta maana, joka on valmis muutoksen partaalle ja kutsuu maailmanlaajuista sitoutumista ja etsintää.

Maatiedot

Maakoodi BM
Alue East Asia/Southeast Asia
Pinta 676578 neliökilometriä
Maan pinta 653508 neliökilometriä
Veden pinta 23070 neliökilometriä
Maatalouspinta 19.20%
Metsän pinta 48.20%
Alin korkeuspiste Andaman Sea/Bay of Bengal 0 m
Korkein korkeuspiste Gamlang Razi 5,870 m
BKT / asukas $6,300 (2017 est.)