Burundin tutkimusmatka: Afrikan sydän

Maantiede ja ilmasto

Keski-Afrikassa, Kongon demokraattisen tasavallan itäpuolella ja Tansaniasta länteen sijaitsevan Burundin pinta-ala on 27 830 neliökilometriä, joten se on kompakti mutta monipuolinen maa. Huolimatta rantaviivan puutteesta, tämä sisämaavaltio ylpeilee vaihtelevalla kukkuloiden ja vuorten maastolla, joka siirtyy vähitellen itäisen alueen tasangolle yhdessä joidenkin tasankojen kanssa. Korkeudet vaihtelevat huomattavasti Tanganyika-järven alimmasta kohdasta (772 m) korkeimpaan huippuun, Hehaan, 2 670 metriä merenpinnan yläpuolella.

Burundin ilmasto on pääasiassa päiväntasaajan mukainen, jolle on ominaista kohtuulliset lämpötilat, jotka tyypillisesti vaihtelevat 23-17 celsiusastetta, johon vaikuttaa maan keskimääräinen korkeus noin 1,700 metriä. Tämä ilmasto-olosuhde tarjoaa kaksi erottuvaa märkää ja kuivaa vuodenaikaa ympäri vuoden, mikä edistää maan rikasta biologista monimuotoisuutta ja maatalouden tuottavuutta.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Burundilla on huomattavia luonnonvaroja, kuten nikkeliä, uraania, harvinaisten maametallien oksideja ja jalometalleja, kuten kultaa ja platinaa, sekä elinkelpoista maatalousmaata ja potentiaalista vesivoimaa. Maata käytetään pääasiassa maatalouteen, ja 73,30% on nimetty maatalousmaaksi ja pieni osa (6,60%) metsien peitossa. Vuodesta 2012 lähtien kasteluun on kehitetty noin 230 neliökilometriä maata, mikä parantaa eri viljelykasvien viljelyä.

Maatalous ja talous

Maatalous on edelleen Burundin talouden selkäranka, ja siihen kuuluu merkittävä osa väestöstä. Tärkeimpiä maataloustuotteita ovat kahvi ja tee, jotka ovat myös tärkeimpiä vientituotteita, sekä puuvilla, maissi, pavut, durra, banaanit ja maniokki. Karjankasvatus on toinen maaseudun talouden kriittinen osa, joka tarjoaa naudanlihaa, maitoa ja vuodat.

Maatalouden runsaudesta huolimatta Burundin teollisuus on suhteellisen vaatimatonta ja keskittyy kulutustavaroiden, kuten sokerin, saippuan ja oluen, tuotantoon sekä sementin ja elintarvikkeiden jalostukseen. Maan taloudelliset haasteet heijastuvat edelleen BKT: hen asukasta kohden vain 700 dollaria vuodesta 2017 lähtien, mikä korostaa monipuolisen talouskehityksen tarvetta.

Väestötiedot ja kaupungistuminen

Burundin arvioitu väkiluku oli 11,865,821 heinäkuussa 2020, ja se on yksi Afrikan tiheimmin asutuista maista. Väestön jakautuminen on epätasaista, ja merkittäviä klustereita on pohjoisessa ja Tanganyika-järven länsirannalla. Kaupunkiväestö on kuitenkin edelleen alhainen, 13,70%, Gitega toimii pääkaupunkina ja Bujumbura suurimpana kaupunkikeskuksena ja taloudellisena keskuksena.

Maa tunnustaa Kirundin, ranskan ja englannin virallisiksi kieliksi, mikä heijastaa sen siirtomaahistoriaa ja väestön monipuolista etnistä koostumusta. Koulutusjärjestelmä ja hallituksen politiikka ovat kannustaneet monikielisyyteen kansallisen yhtenäisyyden ja kansainvälisen sitoutumisen edistämiseksi.

Energia ja infrastruktuuri

Burundin infrastruktuurin kehittäminen kohtaa huomattavia haasteita, sillä merkittävä osa väestöstä (noin 10 miljoonaa) ei saanut sähköä vuonna 2017. Tällä on syvällisiä vaikutuksia taloudelliseen kehitykseen, terveydenhuoltoon ja elämänlaatuun. Toimet sähköistämisverkoston laajentamiseksi ja uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseksi ovat ratkaisevan tärkeitä kestävän kehityksen kannalta.

Kansainvälinen kauppa ja suhteet

Burundin kauppasuhteet ovat keskeisiä sen taloudelle tärkeimpien vientikumppaneiden kanssa, mukaan lukien Kongon demokraattinen tasavalta, Sveitsi, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Belgia. Kahvi ja tee hallitsevat edelleen vientisektoria, jota seuraavat sokeri ja puuvilla. Sitä vastoin tuonti koostuu suurelta osin tuotantohyödykkeistä, öljytuotteista ja elintarvikkeista, ja Intia, Kiina ja useat Itä-Afrikan maat ovat ensisijaisia lähteitä.

Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että Burundi esittelee monimutkaisen kudelman luonnon kauneutta, maatalouden vaurautta ja käyttämätöntä potentiaalia, jota sosioekonomiset haasteet pilaavat. Sen strateginen sijainti, runsaat luonnonvarat ja maatalouden valmiudet tarjoavat vankan perustan kasvulle. Infrastruktuurin puutteiden korjaaminen, talouden monipuolistaminen ja peruspalvelujen, kuten sähkön, saatavuuden parantaminen ovat kuitenkin ensiarvoisen tärkeitä Burundin kestävän kehityksen ja vaurauden kannalta.

Maatiedot

Maakoodi BY
Alue Africa
Pinta 27830 neliökilometriä
Maan pinta 25680 neliökilometriä
Veden pinta 2150 neliökilometriä
Maatalouspinta 73.30%
Metsän pinta 6.60%
Alin korkeuspiste Lake Tanganyika 772 m
Korkein korkeuspiste Heha 2,670 m
BKT / asukas $700 (2017 est.)