Algerian tutkiminen: Pohjois-Afrikan jalokivi

Maantieteellinen loisto

Algeria, joka sijaitsee Pohjois-Afrikassa ja rajoittuu Välimereen Marokon ja Tunisian välillä, on henkeäsalpaavan luonnon kauneuden ja silmiinpistävien kontrastien maa. Algerian kokonaispinta-ala on 2 381 740 neliökilometriä, joka kaikki on maata, koska alueen vesi on kirjattu 0 neliökilometriin, Algeria on Afrikan suurin maa. Tätä valtavaa maata määrittelee sen monipuolinen maasto, johon kuuluu enimmäkseen korkeita tasankoja ja Saharan autiomaa, majesteettiset Atlas-vuoret kaukana pohjoisessa ja Hoggar-vuoret etelässä. Epäjatkuva rannikkotasanko tarjoaa kapean portin laajalle Välimerelle, jonka rantaviiva on yhteensä 998 km.

Rajavaltiot ja ilmastollinen monimuotoisuus

Algerialla on laajat maarajat, yhteensä 6 734 km kuuden maan ja Länsi-Saharan kanssa, mikä osoittaa sen merkittävän geopoliittisen aseman alueella. Sen naapureita ovat Libya, Mali, Mauritania, Marokko, Niger, Tunisia ja pieni raja Länsi-Saharan kanssa. Tämä maantieteellinen sijainti lisää sen strategista merkitystä yhdistämällä Saharan Välimereen.

Algerian ilmasto vaihtelee kuivasta puolikuivaan, leudoilla, märillä talvilla ja kuumilla, kuivilla kesillä rannikolla. Sisätiloissa on äärimmäisempiä vaihteluita, kylmempiä talvia ja paahtavia kesiä. Surullisen kuuluisa sirocco-tuuli, joka kuljettaa pölyä ja hiekkaa, on yleinen ilmiö, erityisesti kesäkuukausina.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Algeriaa on siunattu runsailla luonnonvaroilla, joissa öljy ja maakaasu ovat johtoasemassa, jota seuraa rautamalmi, fosfaatit, uraani, lyijy ja sinkki. Nämä luonnonvarat muodostavat Algerian talouden, erityisesti hiilivetyalan, selkärangan. Maan koko maatalousmaa kattaa 17,40% sen alueesta, kun taas metsien osuus on vain 0,80%. Vuodesta 2014 lähtien kastellun maan arvioitiin olevan 13 600 neliökilometriä, mikä korostaa pyrkimyksiä hyödyntää käytettävissä olevia vesivaroja parhaalla mahdollisella tavalla.

Väestötiedot ja kaupungistuminen

Algerian arvioitu väkiluku on 42 972 878 heinäkuussa 2020, ja merkittävä osa sen väestöstä asuu pohjoisosassa lähellä Välimeren rannikkoa. Tämä jakauma johtuu taloudellisen toiminnan, kuten maatalouden, teollisuuden ja palvelujen, keskittymisestä näille alueille. Kaupungistuminen on erityisen korkea, ja noin 73,70% väestöstä asui kaupunkialueilla vuonna 2020. Alger, pääkaupunki ja Oran ovat suurimmat kaupunkikeskukset, jotka sykkivät elämää ja tarjoavat välähdyksiä maan rikkaasta perinnöstä ja kulttuurista.

Talous: maataloudesta hiilivetyihin

Algerian talous on monipuolinen, ja maataloustuotteilla, kuten vehnällä, ohralla, kauralla, viinirypäleillä, oliiveilla ja erilaisilla sitrushedelmillä, on ratkaiseva rooli. Myös karjankasvatusala lampaineen ja nautoineen edistää merkittävästi maaseudun elinkeinoja. Talouden syke on kuitenkin öljy- ja maakaasuteollisuus, jota täydentävät kevyt teollisuus, kaivos-, sähkö-, petrokemian- ja elintarviketeollisuus.

Algerian tärkeimpiä vientikumppaneita ovat Italia, Espanja, Ranska, Yhdysvallat, Brasilia ja Alankomaat, ja öljy, maakaasu ja öljytuotteet muodostavat 97% viennistä vuodesta 2009. Tuontirintamalla Kiina johtaa tärkeimpänä kumppanina, jota seuraavat Ranska, Italia, Saksa, Espanja ja Turkki. Ensisijainen tuonti on tuotantohyödykkeitä, elintarvikkeita ja kulutustavaroita, mikä osoittaa teollisuuden ja kuluttajien tarpeiden tasapainoisen yhdistelmän.

Haasteet ja mahdollisuudet

Huolimatta runsaista luonnonvaroistaan ja strategisesta sijainnistaan Algerialla on edessään erilaisia haasteita, mukaan lukien tarve monipuolistaa talouttaan hiilivetyjen ulkopuolelle. Maassa on myös osa väestöstä, arviolta 400 000 vuonna 2016, ilman sähköä, mikä korostaa infrastruktuurin laajentamisen ja kestävien energiaratkaisujen merkitystä. Siitä huolimatta, että Algerian BKT asukasta kohden oli 15 200 dollaria vuonna 2017, sillä on huomattavat kasvu- ja kehitysmahdollisuudet, jotka hyödyntävät inhimillisiä ja luonnonvarojaan vauraaseen tulevaisuuteen.

Johtopäätös

Algerian lumoavat maisemat, runsaat resurssit ja elinvoimainen kulttuuri tekevät siitä merkittävän maan Pohjois-Afrikassa ja arabimaailmassa. Jatkuvien ponnistelujen avulla talouden monipuolistamiseksi, kestäväksi kehitykseksi ja alueelliseksi yhteistyöksi Algeria on valmis ottamaan entistä merkittävämmän roolin kansainvälisellä näyttämöllä tulevina vuosina.