El Salvadorin tutkiminen: Keski-Amerikan jalokivi

Maantiede ja ilmasto

El Salvador, Keski-Amerikan pienin maa, ylpeilee monimuotoisella maisemalla, joka on monimutkaisempi kuin sen koko voisi antaa ymmärtää. Se sijaitsee strategisesti Guatemalan ja Hondurasin välissä, ja sen rantaviiva ulottuu 307 km Pohjois-Tyynellämerellä. Maan pinta-ala on 21 041 neliökilometriä, ja maa on 20 721 neliökilometriä ja vesistöt kattavat loput 320 neliökilometriä. Kompaktista koostaan huolimatta El Salvadorin maasto on pääosin vuoristoista, ja siinä on kapea rannikkovyöhyke ja keskitasanko. Tämä maantieteellinen monimuotoisuus saa aikaan vaihtelevan ilmaston – trooppinen rannikolla, mutta lauhkea ylängöillä, sadekausi toukokuusta lokakuuhun ja kuiva kausi marraskuusta huhtikuuhun.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Luonnonkauneudeltaan ja luonnonvaroiltaan rikas El Salvador valjastaa vesivoiman ja geotermisen voiman, jolla on potentiaalia öljyssä ja hedelmällisessä maassa. Noin 74, 70% sen alueesta on omistettu maataloudelle, kun taas metsät ovat noin 13, 60%. Kansakunta hyötyy Cerro El Pitalista, sen korkeimmasta korkeudesta 2 730 metrissä, mikä edistää sen ilmastollista ja ekologista monimuotoisuutta. Vuodesta 2012 lähtien kastellaan 452 neliökilometriä maata, mikä korostaa maatalouden merkitystä sen taloudelle ja kulttuurille.

Väestö ja kaupungistuminen

Heinäkuussa 2020 El Salvadorin väkiluvun arvioitiin olevan 6 481 102. Huolimatta siitä, että se on pienin Keski-Amerikan kansakunta pinta-alaltaan, sen väestötiheys ylittää huomattavasti Belizen kahdeksantoista kertaa. Merkittävä piirre sen väestörakenteessa on ihmisten suuri keskittyminen pääkaupungin San Salvadorin ympärille, jossa asuu yli 1,106 miljoonaa asukasta. Mielenkiintoista on, että noin 20% salvadorilaisista asuu ulkomailla, mikä korostaa vahvaa diasporan läsnäoloa. Kaupunkiväestön osuus kokonaismäärästä on 73,4%, mikä osoittaa suuntauksen kaupungistumiseen ja pois maaseutuelämästä.

Talous ja teollisuus

El Salvadorin talouden selkärankaan kuuluu maatalous, jonka alkutuotteina ovat kahvi, sokeri, maissi, riisi, pavut, öljysiemenet, puuvilla ja durra. Lisäksi naudanliha ja maitotuotteet ovat merkittäviä. Maatalouden lisäksi El Salvador on kehittänyt vankan teollisuudenalan, joka keskittyy elintarvikkeiden jalostukseen, juomiin, öljyyn, kemikaaleihin, lannoitteisiin, tekstiileihin, huonekaluihin ja kevytmetalleihin. Vientitalous on monipuolinen, ja merkittäviä kumppaneita ovat Yhdysvallat, Honduras, Guatemala, Nicaragua ja Costa Rica. Ensisijaiset vientihyödykkeet kattavat offshore-kokoonpanoviennin, kahvin, sokerin, tekstiilit ja vaatteet, etanolin, kemikaalit, sähkön, raudan ja teräksen valmistuksen. Tuontikumppanit heijastavat joitakin vientikohteita, sillä Yhdysvallat, Guatemala, Kiina, Meksiko ja Honduras tarjoavat raaka-aineita, kulutustavaroita, tuotantohyödykkeitä, polttoaineita, elintarvikkeita, öljyä ja sähköä.

Haasteet ja mahdollisuudet

Resursseistaan ja strategisesta sijainnistaan huolimatta El Salvadorilla on haasteita, kuten tarve parantaa sähköistämistä. Vuodesta 2016 lähtien noin 400 000 salvadorilaisella ei ollut sähköä. Maan BKT asukasta kohden oli kuitenkin 8 000 dollaria vuonna 2017, mikä osoittaa talouskasvupotentiaalia. Sen geotermisen energian hyödyntäminen, maatalouden kehitys ja teollisuuden lisääntyvä monipuolistuminen tarjoavat mahdollisuuksia kestävään kehitykseen ja elintason parantamiseen.

Kulttuuri ja yhteiskunta

El Salvadorin rikas kulttuuriperintö yhdistettynä espanjan viralliseen kieleen ja Salvadorin kansallisuuteen edistää elinvoimaista yhteiskuntaa, jolle on ominaista vahvat yhteisösiteet ja diasporayhteydet. Kaupungistuminen, erityisesti San Salvadorin ympärillä, esittelee maan nykyaikaistumista ja sopeutumista globaaleihin suuntauksiin, kun taas maaseutualueet säilyttävät perinteiset elämäntavat ja käytännöt.

Yhteenvetona voidaan todeta, että El Salvador erottuu pienestä maantieteellisestä kattavuudestaan huolimatta erittäin monipuolisena ja potentiaalisena kansakuntana. Vuoristomaisemista ja trooppisesta ilmastosta dynaamiseen talouteen ja kulttuuriseen rikkauteen El Salvador tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän kokemuksia ja mahdollisuuksia. Navigoidessaan kohti kestävää kehitystä tämä Keski-Amerikan jalokivi loistaa edelleen maailmannäyttämöllä.

Maatiedot

Maakoodi ES
Alue Central America
Pinta 21041 neliökilometriä
Maan pinta 20721 neliökilometriä
Veden pinta 320 neliökilometriä
Maatalouspinta 74.70%
Metsän pinta 13.60%
Alin korkeuspiste Pacific Ocean 0 m
Korkein korkeuspiste Cerro El Pital 2,730 m
BKT / asukas $8,000 (2017 est.)