Guatemalan tutkiminen: Keski-Amerikan jalokivi

Maantieteellisiä ihmeitä

Keski-Amerikan sydämessä sijaitseva Guatemala on maa, joka on täynnä luonnon kauneutta ja maantieteellistä monimuotoisuutta. Se koristaa Pohjois-Tyyntämerta El Salvadorin ja Meksikon välillä sekä Hondurasinlahtea (Karibianmeri) Hondurasin ja Belizen välillä. Kansakunta leviää 108 889 neliökilometrin alueelle, joka koostuu pääasiassa maasta (107 159 neliökilometriä) ja vaatimattomasta vedestä (1 730 neliökilometriä). Sen rantaviiva ulottuu 400 km pitkälle, tarjoten henkeäsalpaavat näkymät ja lukuisia meren biologisia puolia.

Ilmasto ja maasto

Guatemalan ilmasto on pääosin trooppinen; se on kuuma ja kostea alangoilla, kun taas ylängöt nauttivat viileämmästä ilmastosta. Tämä lämpötilan vaihtelu täydentää maan vaihtelevaa maastoa, jossa kaksi itä-länsisuuntaista vuoristoketjua jakaa Guatemalan kolmeen erilliseen alueeseen: vuoristoisiin ylängöihin, hedelmälliseen Tyynenmeren rannikkoon vuorten eteläpuolella ja laajaan pohjoiseen Petenin alankoon. Tällainen monimuotoisuus mahdollistaa monien ekosysteemien ja lajien menestymisen täällä.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Guatemalalla on erilaisia luonnonvaroja, kuten öljyä, nikkeliä, harvinaisia metsiä, kaloja, chicleä ja vesivoimaa. Maan koostumus paljastaa vahvan maatalouden perustan – 41,20% maasta on omistettu maataloudelle, kun taas 33,60% on metsien peitossa, mikä heijastaa maan sitoutumista sekä talouteen että ekologiaan. Vuodesta 2012 lähtien 3 375 neliökilometriä maata on kasteltu, mikä korostaa maatalouden merkitystä Guatemalan taloudessa.

Väestön demografiset tiedot

Guatemalassa on arviolta 17 153 288 asukasta heinäkuussa 2020, ja siellä on vilkas kulttuurien ja perinteiden kudelma. Maantieteellisestä monimuotoisuudestaan huolimatta suurin osa guatemalalaisista asuu maan eteläosassa, erityisesti vuoristoalueilla. Yli puolet väestöstä pitää maaseudun rauhaa parempana kuin vilkasta kaupunkielämää. Pääkaupunki Guatemala City on väkirikkain kaupunkialue, jossa asuu noin 2.935 miljoonaa kansalaista vuodesta 2020.

Taloudellinen katsaus

Guatemalan talouden selkäranka on sen rikkaat maataloustuotteet, kuten sokeriruoko, maissi, banaanit, kahvi, pavut ja kardemumma, sekä vankka karjankasvatusala. Nämä alat eivät ainoastaan ylläpidä kotimaisia tarpeita, vaan myös edistävät merkittävästi maan vientiä. Teollisuuden osalta Guatemala on kehittänyt markkinarakoja sokerinjalostuksessa, tekstiilien ja vaatteiden valmistuksessa, huonekalutuotannossa, kemikaaleissa, öljyssä ja erityisesti matkailussa. Maan vientikumppaneita ovat pääasiassa Yhdysvallat, El Salvador, Honduras, Nicaragua ja Meksiko, ja tärkeimmät vientituotteet ovat sokeri, kahvi, öljy, vaatteet, banaanit, hedelmät ja vihannekset, kardemumma, valmistustuotteet, jalokivet, metallit ja sähkö.

Kauppa ja investoinnit

Yhdysvallat erottuu Guatemalan tärkeimpänä kauppakumppanina, mutta maalla on myös merkittävät kauppasuhteet muun muassa Kiinaan, Meksikoon ja El Salvadoriin. Tuonnilla on ratkaiseva rooli Guatemalan talouden ylläpitämisessä, ja maa tuo polttoaineita, koneita, rakennusmateriaaleja, viljaa ja lannoitteita pääasiassa Yhdysvalloista, Kiinasta ja Meksikosta. Näiden kansainvälisten suhteiden tutkiminen edistää talouskasvua ja tarjoaa mahdollisuuksia teknologiseen ja infrastruktuurikehitykseen.

Haasteet ja näkymät

Rikkaasta kulttuuriperinnöstään ja luonnonvaroistaan huolimatta Guatemalalla on useita haasteita, mukaan lukien osa väestöstä, joka elää ilman sähköä, arviolta 1 miljoona ihmistä vuonna 2017. Siitä huolimatta, että BKT asukasta kohden oli 8 200 dollaria vuonna 2017, maa näyttää lupaavalta kasvulle ja kehitykselle. Sähköistämisen tehostaminen Guatemalassa voi vauhdittaa taloudellista toimintaa, parantaa elintasoa ja avata uusia mahdollisuuksia kestävälle kehitykselle.

Päätelmät

Guatemala, jossa on reheviä maisemia, rikkaita resursseja ja erilaisia kulttuureja, on osoitus Keski-Amerikan joustavuudesta ja elinvoimaisuudesta. Kun se jatkaa navigointiaan kohti taloudellista ja sosiaalista edistystä, tämä kansakunta on edelleen kiehtova kohde sekä tutkijoille että sijoittajille, ja se tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän haasteita ja mahdollisuuksia.

Maatiedot

Maakoodi GT
Alue Central America
Pinta 108889 neliökilometriä
Maan pinta 107159 neliökilometriä
Veden pinta 1730 neliökilometriä
Maatalouspinta 41.20%
Metsän pinta 33.60%
Alin korkeuspiste Pacific Ocean 0 m
Korkein korkeuspiste Volcan Tajumulco (highest point in Central America) 4,220 m
BKT / asukas $8,200 (2017 est.)