Hondurasin tutkiminen: Keski-Amerikan helmi

Keski-Amerikan sydämessä sijaitseva Honduras on maa, joka on täynnä luonnonkauneutta, historiallista vaurautta ja kulttuurista elinvoimaa. Se jakaa rajansa Guatemalan, El Salvadorin ja Nicaraguan kanssa, ja sillä on laaja rantaviiva, joka koskettaa sekä Karibianmerta että Pohjois-Tyyntämerta. Hondurasin kokonaispinta-ala on 112 090 neliökilometriä, josta 111 890 neliökilometriä on maata ja 200 neliökilometriä vettä, ja se tarjoaa monipuolisen maaston, joka vaihtelee subtrooppisista alangoista lauhkeisiin vuoristoalueisiin.

Maantieteellinen monimuotoisuus

Maan maantieteellinen monimuotoisuus näkyy sen enimmäkseen vuoristoisissa sisätiloissa ja kapeilla rannikkotasangoilla. Hondurasin kokonaismaaraja on 1 575 km, joka koskettaa Guatemalaa 244 km, El Salvadoria 391 km ja Nicaraguaa 940 km. Maan rannikko ulottuu yli 823 km, tarjoten henkeäsalpaavat näkymät ja merellisen portin maailmaan. Ilmasto vaihtelee subtrooppisesta alangosta lauhkeaan vuoristossa, ja siinä on runsaasti erilaisia kasveja ja eläimiä. Cerro Las Minas, joka on korkea 2 870 m, on maan korkein korkeus, kun taas Karibianmeri on matalimmillaan.

Luonnonvarat ja maasto

Hondurasilla on runsaasti luonnonvaroja, ja sillä on puuta, kultaa, hopeaa, kuparia, lyijyä, sinkkiä, rautamalmia, antimonia, hiiltä, kalaa ja merkittävää vesivoimapotentiaalia. Sen maisemalle on ominaista karut vuoret, joiden välissä on kapeita rannikkotasankoja, joissa on 28,80% maatalousmaata ja 45,30% metsämaata. Tämän maaston aiheuttamista haasteista huolimatta maa on onnistunut viljelemään erilaisia maataloustuotteita, kuten banaaneja, kahvia, sitrushedelmiä, maissia ja afrikkalaista palmua; täydentämällä karjankasvatus- ja kalastusalojaan.

Taloudellinen katsaus

Hondurasin talous perustuu pääasiassa maatalouteen, ja banaanit ja kahvi ovat tärkeimmät vientituotteet. Maassa on kuitenkin myös kasvava teollisuussektori, joka keskittyy sokerinjalostukseen, tekstiili-, kudottuihin ja neulevaatteisiin sekä puutuotteisiin, kuten sikareihin. Vuodesta 2017 lähtien Yhdysvallat nousi johtavaksi vientikumppaniksi, jota seurasivat Saksa, Belgia, El Salvador, Alankomaat, Guatemala ja Nicaragua. Tuonnin osalta Honduras luottaa eniten Yhdysvalloista, Guatemalasta, Kiinasta, Meksikosta, El Salvadorista, Panamasta ja Costa Ricasta tuleviin tavaroihin, ja viestintälaitteet, koneet, kuljetusmateriaalit ja elintarvikkeet ovat tärkeimmät tuontituotteet.

Väestö ja kaupungistuminen

Hondurasin arvioitu kokonaisväestö on noin 9 235 340 heinäkuusta 2020 lähtien, ja se osoittaa ainutlaatuisen kaupungistumismallin verrattuna Keski-Amerikan naapureihinsa. Suurin osa sen asukkaista asuu vuoristoisella länsipuoliskolla, ja merkittävät väestökeskukset sijaitsevat pääkaupungissa Tegucigalpassa ja San Pedro Sulassa. Pohjoisessa sijaitseva Rio Uluan laakso erottuu tiheästi asutusta alankoalueesta. Kaupunkiväestön osuus kokonaismäärästä on 58,40%, mikä osoittaa asteittaisen mutta jatkuvan siirtymisen kohti kaupungistumista. Espanja toimii virallisena kielenä, mikä edistää yhtenäisyyden tunnetta Hondurasin väestön muodostavien eri ryhmien välillä.

Kulttuurinen ja sosiaalinen rakenne

Honduras esittelee elinvoimaista kulttuuria, joka ammentaa alkuperäiskansojen, afrikkalaisten ja espanjalaisten vaikutteista, mikä näkyy sen keittiössä, musiikissa ja festivaaleilla. Huolimatta taloudellisista haasteista, joiden BKT: n asukasta kohden arvioidaan olevan 5,600 dollaria vuonna 2017, hondurasilaiset tunnetaan joustavuudestaan ja vahvoista yhteisösiteistään. Pyrkimykset maan sähköistämiseksi ovat käynnissä, ja noin 2 miljoonaa asukasta on edelleen ilman sähköä vuodesta 2017 lähtien. Silti hondurasilaisten henki ja heidän omistautumisensa maansa parantamiseen loistaa kirkkaasti.

Katse eteenpäin

Vaikka Honduras jatkaa matkaansa kohti kestävää kehitystä, se on edelleen suurten mahdollisuuksien maa. Sen luonnon kauneus yhdistettynä strategiseen maantieteelliseen sijaintiin, rikkaisiin resursseihin ja ahkeraan väestöön luo pohjan tulevalle kasvulle ja vauraudelle. Matkailijoille, sijoittajille ja paikallisille Honduras tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia, jotka odottavat tutkimista ja vaalimista.

Maatiedot

Maakoodi HO
Alue Central America
Pinta 112090 neliökilometriä
Maan pinta 111890 neliökilometriä
Veden pinta 200 neliökilometriä
Maatalouspinta 28.80%
Metsän pinta 45.30%
Alin korkeuspiste Caribbean Sea 0 m
Korkein korkeuspiste Cerro Las Minas 2,870 m
BKT / asukas $5,600 (2017 est.)