Kambodžaan tutustuminen: helmi Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian sydämessä sijaitseva Kambodža on kiehtovien kontrastien maa, jossa muinaiset rauniot kuiskaavat tarinoita loistavasta menneisyydestä ja eloisat kaupungit sykkivät tulevaisuuden lupauksia. Kambodža rajoittuu Thaimaahan lännessä, Laosiin pohjoisessa, Vietnamiin idässä ja Thaimaanlahteen etelässä, ja sillä on strateginen sijainti, joka on vaikuttanut sen historiaan ja kulttuuriin vuosisatojen ajan.

Maantiede ja ilmasto

Kambodžan kuningaskunnan kokonaispinta-ala on 181 035 neliökilometriä, jossa on 176 515 neliökilometriä maata ja 4 520 neliökilometriä vettä, mikä rajaa sen rikkaan topografisen monimuotoisuuden. Sitä ympäröivät 2 530 kilometrin pituiset maarajat, jotka koskettavat Laosia, Thaimaata ja Vietnamia. Kambodžan rannikko, luonnonkaunis 443 km Thaimaanlahden varrella, täydentää maan pääosin tasaista maastoa, jossa on vuoria lounaassa ja pohjoisessa.

Kambodžassa on trooppinen ilmasto, ja se kokee monsuunikauden toukokuusta marraskuuhun ja kuivan kauden joulukuusta huhtikuuhun. Tämä ilmasto kattaa minimaaliset vuodenaikojen lämpötilavaihtelut, mutta vaikuttaa merkittävästi kambodžalaisten maatalouteen ja jokapäiväiseen elämään.

Topografia

Kambodžan maantieteen ytimessä on sen vaihteleva maasto – rehevistä, matalista tasangoista lounaaseen ja pohjoiseen karuille vuorille. Nämä maisemat eivät tarjoa vain henkeäsalpaavia näkymiä, vaan niissä asuu myös Phnum Aoral, maan korkein korkeuspiste 1,810 m, rinnakkain Thaimaanlahtea vastaan, sen alin kohta merenpinnan tasolla.

Luonnonvarat ja talous

Kambodžalla on runsaasti luonnonvaroja, kuten öljyä ja kaasua, puutavaraa, jalokiviä, rautamalmia, mangaania ja fosfaatteja, sekä merkittävää vesivoimapotentiaalia ja hedelmällistä viljelysmaata. Kambodžan taloudesta 32,10% on omistettu maataloudelle ja 56,50% metsien peitossa, ja se on perinteisesti riippuvainen maataloudesta, ja riisi, kumi, maissi, vihannekset, cashewpähkinät, maniokki ja silkki on lueteltu maatalouden alkutuotteina.

Maa on monipuolistanut taloudellista toimintaansa vuosien varrella ja nähnyt matkailun, vaatteiden, rakentamisen, riisin jauhamisen, kalastuksen, puutuotteiden, kumin, sementin, jalokivien louhinnan ja tekstiilien kasvun. Kaupalla on ratkaiseva rooli, ja tärkeimmät vientikumppanit, kuten Yhdysvallat, Yhdistynyt kuningaskunta, Saksa, Japani, Kiina, Kanada, Espanja ja Belgia, keskittyvät tuotteisiin, kuten vaatteisiin, puutavaraan, kumiin ja riisiin.

Väestötiedot ja kaupungistuminen

Heinäkuussa 2020 Kambodžan arvioitu väkiluku oli 16 926 984, joka tunnetaan pääasiassa kambodžalaisina tai khmerinä. Virallinen kieli on khmer, jota puhutaan koko maassa vilkkailta kaupunkialueilta rauhalliselle maaseudulle. Huolimatta tiheästä asutuksesta Phnom Penhiä ympäröivillä alueilla ja Tonle Sap- ja Mekong-jokien suonissa, Kambodžan kaupunkiväestö on vain 24,20%, mikä paljastaa suurelta osin maaseudun väestörakenteen.

Pääkaupunki Phnom Penh on suurin kaupunkialue, jossa on noin 2,078 miljoonaa asukasta, mikä kiteyttää Kambodžan dynaamisuuden ja kulttuurisen rikkauden.

Nykyaikaiset haasteet ja edistys

Kambodžan talous on osoittanut joustavuutta ja kasvua, ja BKT asukasta kohden oli 4 000 dollaria vuonna 2017, mikä johtuu erilaisista teollisuudenaloista matkailusta maatalouteen. Sähköistämisen kaltaisia haasteita on kuitenkin edelleen, sillä pieni osa väestöstä oli edelleen ilman sähköä vuonna 2017, mikä korostaa jatkuvia kehityskysymyksiä.

Lisäksi Kambodža keskittyy edelleen infrastruktuurin, terveydenhuollon, koulutuksen ja kestävien käytäntöjen parantamiseen kansalaistensa elämänlaadun parantamiseksi säilyttäen samalla rikkaat luonnonvaransa ja kulttuuriperintönsä.

Johtopäätös

Kambodža upeine maisemineen, rikkaine historioineen ja elinvoimaisine kulttuureineen on osoitus kansansa hengestä ja sitkeydestä. Kun Kambodža navigoi nykyaikaistamisen ja kehityksen tiellä, se on edelleen tärkeä maa Kaakkois-Aasiassa, joka tarjoaa oppitunteja säilyttämisestä, kasvusta ja yhteisön kestävästä voimasta.

Maatiedot

Maakoodi CB
Alue East Asia/Southeast Asia
Pinta 181035 neliökilometriä
Maan pinta 176515 neliökilometriä
Veden pinta 4520 neliökilometriä
Maatalouspinta 32.10%
Metsän pinta 56.50%
Alin korkeuspiste Gulf of Thailand 0 m
Korkein korkeuspiste Phnum Aoral 1,810 m
BKT / asukas $4,000 (2017 est.)