Kanadan tutkiminen: luonnonihmeiden ja taloudellisen vaurauden maa

Maantiede ja ilmasto

Kanada, valtava maa, joka sijaitsee Pohjois-Amerikassa, rajoittuu kolmeen mahtavaan valtamereen: Pohjois-Atlantin valtameri itään, Pohjois-Tyyni valtameri länteen ja jäinen Jäämeri pohjoiseen. Sen läheisyyttä Yhdysvaltoihin leimaa laaja 8 893 km: n maaraja, josta 2 477 km Alaskan kanssa. Kanadan laaja maasto kattaa 9 984 670 neliökilometrin kokonaispinta-alan, josta 9 093 507 neliökilometriä on maata ja 891 163 neliökilometriä vettä. Tällä maantieteellisellä kolossilla on maailman pisin rantaviiva, joka ulottuu yli 202 080 km.

Tämän massiivisen maan ilmasto vaihtelee suuresti etelän lauhkeista vyöhykkeistä pohjoisen subarktisiin ja arktisiin alueisiin. Maasto on yhtä monipuolinen, jolle on ominaista suurelta osin tasangot, joissa on vaikuttavia vuoria lännessä ja lempeitä alankoja kaakossa. Kanadan korkein kohokohta on Logan-vuori, joka kohoaa 5 959 metriin, kun taas sen alin on Atlantin valtameri merenpinnan tasolla.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Kanadalla on runsaasti luonnonvaroja, mikä tekee siitä maailman johtavan mineraalien, kuten bauksiitin, rautamalmin, nikkelin, sinkin, kuparin ja kullan, louhinnan ja viennin. Sillä on myös merkittäviä harvinaisten maametallien, kaliumin, timanttien ja hopean varantoja. Mineraalivarojen lisäksi Kanadassa on valtavia metsiä, villieläimiä ja kalastusta sekä runsaasti hiiltä, öljyä, maakaasua ja vesivoimaa. Maatalousmaa muodostaa 6,80% maan kokonaispinta-alasta, ja metsämaa kattaa 34,10%.

Maatalous ja teollisuus

Maataloudessa Kanada on merkittävä vehnän, ohran, öljysiementen, tupakan, hedelmien ja vihannesten tuottaja. Maa tunnetaan myös maitotuotteistaan, kalasta ja metsätuotteistaan. Teollisuussektori on erittäin monipuolinen, ja sen tuotoksiin kuuluu kuljetusvälineitä, kemikaaleja, mineraaleja, elintarvikkeita, puu- ja paperituotteita, kalatuotteita, öljyä ja maakaasua.

Väestö ja kaupungistuminen

Kanadan arvioitu väkiluku on 37 694 085 heinäkuussa 2020, ja suurin osa sen väestöstä asuu noin 300 km: n päässä Yhdysvaltojen etelärajasta. Tiheimmin asuttu maakunta on Ontario, jota seuraavat Quebec ja Brittiläinen Kolumbia. Noin 81,60% kanadalaisista asuu kaupunkialueilla, mikä korostaa merkittävää suuntausta kaupungistumiseen. Suurimpia kaupunkikeskuksia ovat Toronto, Montreal, Vancouver, Calgary, Edmonton ja pääkaupunki Ottawa.

Kanadan identiteettiä rikastuttavat sen kaksi virallista kieltä, englanti ja ranska, jotka heijastavat maan siirtomaahistoriaa ja monikulttuurista perintöä. Kanadalaisten jakautuminen lähellä Yhdysvaltojen rajaa helpottaa taloudellisia siteitä ja kulttuurivaihtoa kahden maan välillä, samalla kun se asettaa haasteita tämän laajan rajan hallinnassa.

Taloudellinen maisema

Kanadalla on vahva ja monipuolinen talous, jonka BKT asukasta kohden oli 48 400 dollaria vuonna 2017. Yhdysvallat on edelleen Kanadan suurin kauppakumppani, joka sai 76,4% Kanadan viennistä ja toimitti 51,5% tuonnistaan vuonna 2017. Kiinalla on myös merkittävä rooli Kanadan kansainvälisessä kaupassa, sillä se toimii sekä keskeisenä vientikohteena että merkittävänä tuonnin lähteenä.

Maan vientiportfolio on laaja, ja se kattaa moottoriajoneuvot ja osat, teollisuuskoneet, lentokoneet, tietoliikennelaitteet ja erilaiset luonnonvarat. Tuonti sisältää koneita ja laitteita, moottoriajoneuvoja ja niiden osia, raakaöljyä sekä kestokulutustavaroita. Kanadan väestön täydellinen sähköistäminen vuoteen 2016 mennessä korostaa maan sitoutumista infrastruktuurin kehittämiseen ja teknologiseen kehitykseen.

Johtopäätös

Kanada on osoitus luonnon kauneudesta ja runsaudesta, jota täydentää joustava ja dynaaminen talous. Sen strateginen sijainti, monipuolinen ilmasto ja rikkaat luonnonvarat ovat muokanneet kansakunnan, joka on sekä ympäristöaarteiden vartija että valtava toimija maailmantalouden näyttämöllä. Vilkkailla kaupungeillaan, laajalla erämaallaan ja innovatiivisilla teollisuudenaloillaan Kanada houkuttelee edelleen ihmisiä ympäri maailmaa ja tarjoaa mahdollisuuksia vaurauteen, seikkailuun ja harmoniseen elämäntapaan.

Maatiedot

Maakoodi CA
Alue North America
Pinta 9984670 neliökilometriä
Maan pinta 9093507 neliökilometriä
Veden pinta 891163 neliökilometriä
Maatalouspinta 6.80%
Metsän pinta 34.10%
Alin korkeuspiste Atlantic Ocean 0 m
Korkein korkeuspiste Mount Logan 5,959 m
BKT / asukas $48,400 (2017 est.)