Kongon demokraattisen tasavallan tutkiminen: luonnonrikkauden ja monimuotoisuuden maa

Maantieteellinen ja ilmastollinen yleiskatsaus

Keski-Afrikan sydämessä, Angolasta koilliseen, sijaitseva Kongon demokraattinen tasavalta (Kongon demokraattinen tasavalta) on maa, jolla on hämmästyttävä maantieteellinen monimuotoisuus ja luonnonrikkaus. Sen pinta-ala on noin 2 344 858 neliökilometriä, joten se on Afrikan toiseksi suurin maa. Kongon demokraattisen tasavallan pinta-ala on noin 2 267 048 neliökilometriä ja vesistöt kattavat noin 77 810 neliökilometriä, ja sillä on erilaisia maisemia ja ekosysteemejä.

Maa jakaa pitkät 10 481 km: n rajansa yhdeksän kansakunnan kanssa, mukaan lukien Angola, Burundi, Keski-Afrikan tasavalta, Kongon tasavalta, Ruanda, Etelä-Sudan, Tansania, Uganda ja Sambia, mikä merkitsee sen strategista asemaa alueella. Valtavasta maa-alueestaan huolimatta Kongon demokraattisella tasavallalla on yllättävän lyhyt, vain 37 kilometrin rantaviiva Atlantin valtamerellä, mikä rajoittaa suoraa pääsyä merikauppareiteille.

Kongon demokraattisen tasavallan ilmasto vaihtelee huomattavasti päiväntasaajan vesistöalueen trooppisista olosuhteista viileämpiin ja kuivempiin olosuhteisiin eteläisillä ylängöillä ja vielä viileämpään ja kosteampaan ilmastoon itäisillä ylängöillä. Tämä säämallien monimuotoisuus tukee monipuolista kasvistoa ja eläimistöä. Laaja keskusallas muodostaa matalan tasangon, kun taas itärajalle on ominaista vuoristoinen maasto, mukaan lukien korkein kohta, Pic Marguerite Mont Ngaliemalla (Mount Stanley), joka saavuttaa 5 110 metriä merenpinnan yläpuolella.

Luonnonvarat ja taloudellinen toiminta

Kongon demokraattisella tasavallalla on runsaasti luonnonvaroja, mikä tekee siitä keskeisen toimijan maailmanlaajuisella kaivosalalla. Se sisältää runsaasti mineraaleja, kuten kobolttia, kuparia, timantteja, kultaa ja koltaania. Nämä resurssit ovat muokanneet maan taloutta, ja kaivostoiminnalla ja mineraalien käsittelyllä on keskeinen rooli. Mineraalirikkauksiensa lisäksi Kongon demokraattisella tasavallalla on laajoja maa- ja metsätalousalueita, joiden osuus sen kokonaispinta-alasta on 11,40 prosenttia ja 67,90 prosenttia.

Maatalous on myös tärkeä osa taloutta, ja sen tärkeimpiä tuotteita ovat kahvi, sokeri, palmuöljy, kumi ja puuvilla. Näistä luonnonrikkauksista huolimatta Kongon demokraattisella tasavallalla on haasteita hyödyntää täysimääräisesti resurssejaan useiden tekijöiden, kuten infrastruktuurin rajoitusten ja poliittisen epävakauden, vuoksi.

Väestö ja kaupungistuminen

Kongon demokraattisen tasavallan väkiluvun arvioidaan olevan yli 101 miljoonaa heinäkuussa 2020, ja se on yksi Afrikan väkirikkaimmista maista. Sen väestö on jakautunut epätasaisesti, ja kaupunkiklusterit löytyvät pääasiassa koillisesta Ugandan, Ruandan ja Burundin rajalla. Pääkaupunki Kinshasa, joka sijaitsee lännessä mahtavan Kongo-joen varrella, on suurin kaupunkialue, jossa asuu yli 14 miljoonaa ihmistä. Tästä huolimatta merkittävä osa väestöstä asuu maaseutualueilla, mikä korostaa kaupunkien ja maaseudun välistä kuilua kehityksessä ja palvelujen saatavuudessa.

Kaupungistuminen etenee nopeasti, ja arviolta 45.60% väestöstä asuu kaupunkialueilla vuonna 2020. Tämä nopea muuttoliike kaupunkeihin asettaa sekä mahdollisuuksia että haasteita maan kehitykselle. Kongon demokraattisen tasavallan kaupungeista on tulossa taloudellisen toiminnan keskuksia erityisesti teollisuudessa ja palvelualoilla, mutta niillä on myös infrastruktuuriin, asumiseen ja sanitaatioon liittyviä kysymyksiä.

Kauppa ja teollisuus

Kongon demokraattisen tasavallan talous on vahvasti riippuvainen sen vientisuhteista, ja Kiina, Sambia, Etelä-Korea ja Suomi ovat tärkeimpiä kumppaneita. Timantit, kupari ja kulta muodostavat suurimman osan sen vientituotteista. Sitä vastoin tuonti koostuu pääasiassa elintarvikkeista, koneista, kuljetusvälineistä ja polttoaineista, ja Kiina ja Etelä-Afrikka ovat merkittäviä lähteitä.

Maan valtavasta potentiaalista huolimatta sähköistymisaste on edelleen alhainen, ja 69 miljoonalla ihmisellä ei ole sähköä vuonna 2017. Tämä energiavaje on yksi Kongon demokraattisen tasavallan monista infrastruktuuriin liittyvistä haasteista, joka vaikuttaa sekä elämänlaatuun että talouskehitysnäkymiin.

Johtopäätös

Kongon demokraattinen tasavalta on tienhaarassa, jossa sen valtavat luonnonvarat ja kasvava väestö tarjoavat valtavia kasvu- ja kehitysmahdollisuuksia. Tämän potentiaalin toteuttaminen edellyttää kuitenkin infrastruktuurin, hallinnon ja inhimillisen kehityksen monimutkaisten haasteiden ratkaisemista, jotka tällä hetkellä estävät edistystä. Sekä hallituksen että kansainvälisen yhteisön yhteisillä toimilla Kongon demokraattinen tasavalta voi valjastaa rikkaat voimavaransa vauraamman tulevaisuuden rakentamiseen kansalleen.

Maatiedot

Maakoodi CG
Alue Africa
Pinta 2344858 neliökilometriä
Maan pinta 2267048 neliökilometriä
Veden pinta 77810 neliökilometriä
Maatalouspinta 11.40%
Metsän pinta 67.90%
Alin korkeuspiste Atlantic Ocean 0 m
Korkein korkeuspiste Pic Marguerite on Mont Ngaliema (Mount Stanley) 5,110 m
BKT / asukas $800 (2017 est.)