Norsunluurannikon tutkiminen: jalokivi Länsi-Afrikassa

Maantiede ja ilmasto

Länsi-Afrikassa sijaitseva Norsunluurannikko, jota rajoittaa Pohjois-Atlantin valtameri Ghanan ja Liberian välillä, kattaa 322 463 neliökilometrin alueen. Tässä monipuolisessa maassa on 318 003 neliökilometriä maata ja 4 460 neliökilometriä vettä, ja maarajat ulottuvat 3 458 km Burkina Fason, Ghanan, Guinean, Liberian ja Malin läpi. Sen 515 km pitkä rantaviiva Pohjois-Atlantilla esittelee trooppista ilmastoa rannikolla ja siirtymistä puolikuiviin olosuhteisiin kaukana pohjoisessa. Norsunluurannikolla on kolme erillistä vuodenaikaa: lämmin ja kuiva kausi marraskuusta maaliskuuhun, jota seuraa kuuma ja kuiva jakso maaliskuusta toukokuuhun ja kuuma ja märkä kausi kesäkuusta lokakuuhun. Maastolle on ominaista enimmäkseen tasaiset tai aaltoilevat tasangot, ja vuoret näyttävät näyttävästi luoteessa. Luonnonihmeiden joukossa on Monts Nimba, jonka huippu on 1 752 metriä ja joka on maan korkein korkeuspiste.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Norsunluurannikolla on runsaasti luonnonvaroja, kuten öljyä, maakaasua, timantteja, mangaania, rautamalmia, kobolttia, bauksiittia, kuparia, kultaa, nikkeliä, tantaalia, piidioksidihiekkaa ja savea. Huomattavaa on, että kansakunta on myös ylpeä maatalouden palkkioistaan, erityisesti kaakaopavuista, kahvista ja palmuöljystä, sekä lupaavista vesivoimamahdollisuuksista. Maatalousala kukoistaa 64,80 prosentilla maan maasta, kun taas metsät kattavat 32,70 prosenttia, mikä heijastaa huomattavaa maa- ja metsätalousaluetta. Lisäksi maa on pyrkinyt kasteluun, ja arviolta 730 neliökilometriä kasteltua maata vuodesta 2012 lähtien tukee sen maataloustoimintaa.

Väestö ja kaupungistuminen

Heinäkuun 2020 arvion mukaan Norsunluurannikon väkiluku oli 27 481 086 henkilöä. Suurin osa niistä on keskittynyt metsäiseen etelään, erityisesti rannikkokaupunkeihin ja niiden ympäristöön, joissa taloudelliset mahdollisuudet ja infrastruktuuri ovat kehittyneempiä. Pohjoiset savannialueet ovat edelleen vähemmän asuttuja, vaikka tietyillä liikennekäytävien varrella olevilla alueilla on tiheämpää asutusta. Kaupunkiväestö edustaa 51,70% kokonaismäärästä, mikä merkitsee merkittävää siirtymistä kaupungistumiseen, erityisesti suurilla kaupunkialueilla, kuten Yamoussoukro, poliittinen pääkaupunki ja Abidjan, maan taloudellinen sydän ja hallituksen kotipaikka.

Kieli ja kansallinen identiteetti

Norsunluurannikon virallinen kieli on ranska, mikä heijastaa sen historiallisia siteitä entisenä Ranskan siirtomaana. Norsunluurannikolla on rikas kulttuuriperintö ja kansallinen identiteetti, jota muovaavat eri puolilla maata vallitsevat erilaiset etniset koostumukset ja kielet.

Talous ja teollisuus

Norsunluurannikon talous on monipuolinen, ja siihen kuuluu useita keskeisiä teollisuudenaloja, kuten elintarvikkeet, juomat, puutuotteet, öljynjalostus, kullankaivu, kuorma- ja linja-autojen kokoonpano, tekstiilit, lannoitteet, rakennusmateriaalit ja sähköntuotanto. Maatalous on edelleen talouden kulmakivi, jonka alkutuotteina ovat kahvi, kaakaopavut, banaanit, palmunytimet, maissi, riisi, maniokki, bataatit, sokeri, puuvilla ja kumi. Kansakunta on johtava kaakaon viejä, mikä on osoitus sen roolista suklaateollisuuden globaalina toimijana.

Maa käy kauppaa lukuisten kumppaneiden kanssa ja vie kaakaota, kahvia, puutavaraa, öljyä, puuvillaa, banaaneja, ananasta, palmuöljyä ja kalaa pääasiassa Alankomaihin, Yhdysvaltoihin, Ranskaan, Belgiaan, Saksaan, Burkina Fasoon, Intiaan ja Maliin. Tuontikumppaneita ovat Nigeria, Ranska, Kiina ja Yhdysvallat, joilta Norsunluurannikko hankkii polttoainetta, pääomalaitteita ja elintarvikkeita. Haasteista huolimatta sähköistymisaste on parantunut, ja 10 miljoonaa ihmistä oli edelleen ilman sähköä vuonna 2017. BKT: n asukasta kohden arvioitiin olevan 3 900 dollaria vuonna 2017, mikä osoittaa jatkuvia ponnisteluja kohti taloudellista kehitystä ja kasvua.

Johtopäätös

Norsunluurannikko esittelee tutkimuksen kontrasteista ja mahdollisuuksista sen monipuolisesta maantieteestä ja ilmastosta perinteisen maatalouden ja kasvavan teollisuuden yhdistelmään. Kun maa jatkaa navigointiaan kohti kehitystä, sillä on lupaava tulevaisuus, jota muokkaavat sen rikkaat luonnonvarat, strateginen maantieteellinen sijainti ja ihmisten dynaaminen henki. Niille, jotka haluavat ymmärtää Länsi-Afrikan monimutkaisuutta ja potentiaalia, Norsunluurannikko tarjoaa kiehtovan ja vakuuttavan kertomuksen.

Maatiedot

Maakoodi IV
Alue Africa
Pinta 322463 neliökilometriä
Maan pinta 318003 neliökilometriä
Veden pinta 4460 neliökilometriä
Maatalouspinta 64.80%
Metsän pinta 32.70%
Alin korkeuspiste Gulf of Guinea 0 m
Korkein korkeuspiste Monts Nimba 1,752 m
BKT / asukas $3,900 (2017 est.)