Swazimaa: eteläisen Afrikan helmi

Maantiede ja ilmasto

Etelä-Afrikassa, Mosambikin ja Etelä-Afrikan välissä sijaitsevan Swazimaan kuningaskunnan pinta-ala on noin 17 364 neliökilometriä. Tämä sisämaavaltio ylpeilee maastolla, jolle on ominaista vuoret ja kukkulat sekä kohtalaisen kaltevat tasangot, mikä tekee siitä luonnonkauniin mestariteoksen. Huolimatta rantaviivan puutteesta, Swazimaa kompensoi henkeäsalpaavilla maisemillaan. Maan ilmasto vaihtelee huomattavasti, vaihdellen trooppisesta alangolla lähes lauhkeaan korkeammilla alueilla, ja siinä on monipuolinen valikoima kasvistoa ja eläimistöä.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Swazimaata on siunattu runsailla luonnonvaroilla, kuten asbestilla, hiilellä, savella, kassiteriittilla, vesivoimalla ja metsillä. Erityisesti siellä on myös pieniä kulta- ja timanttiesiintymiä, louhoskiveä ja talkkia. Maatalousmaan osuus kokonaispinta-alasta on 68,30%, kun taas metsät kattavat 31,70%, mikä heijastaa maan rikasta biologista monimuotoisuutta ja maatalouden potentiaalia. Suuri Usutu-joki ja Emlembe, maan matalimmat ja korkeimmat korkeuspisteet, korostavat maantieteellistä monimuotoisuutta, joka tukee sen luonnon kauneutta ja resursseja.

Väestö ja yhteiskunta

Heinäkuussa 2020 Swazimaan väkiluvun arvioitiin olevan 1 104 479. Tämän väestön jakautuminen on epätasaista, keskittynyt pääasiassa laaksoihin ja tasangoille vuoristoisen maaston vuoksi. Kaupungistuminen on suhteellisen vähäistä, ja vain noin 24,20% väestöstä asuu kaupunkialueilla, mukaan lukien pääkaupunki Mbabane, jossa asuu noin 68 000 asukasta. Maan viralliset kielet ovat englanti ja siSwati, mikä heijastaa sen siirtomaahistoriaa ja kulttuuriperintöä. Swazimaan kansa tunnetaan nimellä liSwati (yksikkö) tai emaSwati (monikko), vaikka termiä Swazi käytetään edelleen laajalti englanninkielisten keskuudessa.

Talous

Swazimaan talous on monipuolinen, ja maataloudella on merkittävä rooli virvoitusjuomatiivisteiden tuotannon, hiilikaivostoiminnan, metsätalouden, sokerinjalostuksen, tekstiilien ja vaatteiden kaltaisten teollisuudenalojen rinnalla. Sokeriruoko, maissi, puuvilla, sitrushedelmät, ananakset, nauta ja vuohet kuuluvat maatalouden alkutuotteisiin, jotka tukevat sekä paikallista kulutusta että vientiä.

Kauppa ja teollisuus

Kaupan alalla Swazimaa ylläpitää vankkoja suhteita Etelä-Afrikkaan, sen tärkeimpään vienti- ja tuontikumppaniin, mikä osoittaa näiden kahden maan välisen taloudellisen dynamiikan. Vuonna 2017 Etelä-Afrikan osuus Swazimaan viennistä oli 94%, mukaan lukien virvoitusjuomatiivisteet, sokeri, puutavara, puuvillalanka, jääkaapit, sitrushedelmät ja hedelmäsäilykkeet. Sitä vastoin Swazimaa toi pääasiassa moottoriajoneuvoja, koneita, kuljetusvälineitä, elintarvikkeita, öljytuotteita ja kemikaaleja Etelä-Afrikasta, mikä korosti riippuvuutta naapuristaan välttämättömistä tavaroista ja palveluista. Lisäksi Kiinasta tuli merkittävä tuontikumppani, jonka osuus tuonnista oli 5,2% vuonna 2017, mikä merkitsee kuningaskunnan pyrkimyksiä monipuolistaa kauppasuhteitaan.

Infrastruktuuri- ja kehityshaasteet

Rikkaista luonnonvaroistaan ja taloudellisesta toiminnastaan huolimatta Swazimaalla on haasteita osallistavan kasvun ja kehityksen varmistamisessa. Yksi kriittisistä kysymyksistä on sähköistäminen, sillä noin 900 000 ihmistä oli ilman sähköä vuonna 2017. Tämä muodostaa merkittäviä esteitä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiselle erityisesti maaseutualueilla, joilla suurin osa sähköistämättömästä väestöstä asuu.

Maatalous ja kastelu

Maatalous on edelleen Swazimaan talouden selkäranka, mutta se perustuu voimakkaasti arviolta 500 neliökilometriin kasteltua maata vuodesta 2012 tuottavuuden ja elintarviketurvan varmistamiseksi. Tämä riippuvuus korostaa kestävien vesihuoltokäytäntöjen merkitystä ilmastonmuutokseen ja ympäristön pilaantumiseen liittyvien kasvavien huolenaiheiden keskellä.

Johtopäätös

Swazimaa, upean luonnonkauneuden ja kulttuurisen rikkauden maa, seisoo risteyksessä perinteidensä säilyttämisen ja modernin kehityksen omaksumisen välillä. Strategisen sijaintinsa eteläisessä Afrikassa, monipuolisen taloutensa ja kasvupotentiaalinsa ansiosta Swazimaa voi voittaa haasteensa kestävän kehityksen strategioiden, tehostetun alueellisen integraation ja uusiutuviin energialähteisiin keskittymisen avulla tulevaisuutensa tehostamiseksi. Kun maailma siirtyy kohti verkottuneempaa ja ympäristötietoisempaa aikakautta, Swazimaan matka edustaa ainutlaatuista sekoitusta perintöä ja innovaatiota, joka tarjoaa arvokkaita oppitunteja kestävästä kehityksestä ja kulttuurin säilyttämisestä.

Maatiedot

Maakoodi WZ
Alue Africa
Pinta 17364 neliökilometriä
Maan pinta 17204 neliökilometriä
Veden pinta 160 neliökilometriä
Maatalouspinta 68.30%
Metsän pinta 31.70%
Alin korkeuspiste Great Usutu River 21 m
Korkein korkeuspiste Emlembe 1,862 m
BKT / asukas $10,100 (2017 est.)