Tutkimusmatka Itävaltaan: helmi Euroopan sydämessä

Keski-Euroopassa sijaitseva Itävalta, jonka eteläpuolella ovat Italia ja Slovenia, on osoitus luonnon kauneudesta, rikkaasta historiasta ja kulttuurisesta elinvoimaisuudesta. Kokonaispinta-ala on 83 871 neliökilometriä, josta 82 445 neliökilometriä on maata ja 1 426 neliökilometriä vettä, tämä maa tarjoaa monipuolisen maiseman, joka vaihtelee majesteettisista Alpeista rauhallisiin järviin ja metsiin. Vaikka Itävallalla ei ole rantaviivaa, sen maasto ja ilmasto tekevät siitä ympärivuotisen turistikohteen ja tärkeän solmukohdan Euroopassa.

Maantiede ja ilmasto

Itävallan rajanaapureita ovat kahdeksan maata: Tšekki, Saksa, Unkari, Italia, Liechtenstein, Slovakia, Slovenia ja Sveitsi, joiden yhteenlaskettu maaraja on 2 524 km. Itävallan maisemalle on ominaista pääasiassa Alpit lännessä ja etelässä, tarjoten henkeäsalpaavat näkymät ja turvasataman talviurheilun harrastajille. Sitä vastoin maan itä- ja pohjoisreunat ovat enimmäkseen tasaisia tai loivia maastoja.

Itävallan ilmasto on yhtä vaihteleva kuin sen maisema, tarjoten lauhkean ja mantereisen sään malleja. Talvet ovat yleensä kylmiä ja alankoilla sataa ja lunta on usein, kun taas vuoret kokevat raskaampia lumisateita. Kesät ovat kohtalaisen lämpimiä satunnaisilla sadekuuroilla, joten se on ihanteellinen aika patikoida ja tutustua maaseutuun.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Itävaltaa on siunattu runsailla luonnonvaroilla, kuten öljyllä, hiilellä, ruskohiilellä, puutavaralla, rautamalmilla, kuparilla, sinkillä, antimonilla, magnesiittilla, volframilla, grafiitilla, suolalla ja merkittävällä vesivoimapotentiaalilla. Maa käyttää 38,40% maastaan maataloustarkoituksiin ja sen metsäpeitto on vaikuttava 47,20%. Kestävään kehitykseen ja ympäristönsuojeluun keskittyvä Itävalta edistää vihreää energiaa ja vastuullista maankäyttöä.

Maatalous ja teollisuus

Maatalousalalla Itävalta tuottaa jyviä, perunoita, viiniä, hedelmiä, maitotuotteita, nautoja, sikoja, siipikarjaa, puutavaraa ja muita metsätuotteita. Nämä teollisuudenalat muodostavat rakennusalan, koneiden, ajoneuvojen ja osien, elintarvikkeiden, metallien, kemikaalien, puutavaran, paperin, elektroniikan ja matkailun ohella Itävallan talouden selkärangan. Monimuotoinen teollisuussektori heijastaa Itävallan vahvaa taloudellista tilannetta ja sen roolia merkittävänä toimijana Euroopan markkinoilla.

Väestö ja kaupungistuminen

Heinäkuussa 2020 Itävallan arvioitu väkiluku oli 8 859 449, joista suurin osa asuu kaupunkialueilla. Pelkästään pääkaupungissa Wienissä asuu noin 1,93 miljoonaa asukasta, jotka ilmentävät maan kulttuurista ja taloudellista sydäntä. Väestöjakauma painottuu pohjoisille ja itäisille alueille, joissa topografia mukautuu paremmin kaupunkikehitykseen.

Kaupungistuminen on edelleen trendi, ja 58,70% väestöstä asuu kaupungeissa vuodesta 2020. Itävaltalaiset nauttivat korkeasta elämänlaadusta, jota tukevat tehokkaat julkiset palvelut, vahva koulutusjärjestelmä ja poikkeuksellinen terveydenhuolto.

Talous ja kauppa

Itävallan BKT asukasta kohden on korkea 50 000 dollaria (arvio 2017), mikä korostaa maan vaurasta taloutta. Se on vakiinnuttanut asemansa keskeisenä kauppakumppanina Euroopassa ja harjoittaa merkittävää kauppaa Saksan, Yhdysvaltojen, Italian, Sveitsin, Ranskan ja Slovakian kanssa. Maan vientisalkkuun kuuluvat koneet ja laitteet, moottoriajoneuvot ja osat, teollisuustuotteet, kemikaalit, rauta ja teräs sekä elintarvikkeet, kun taas tuonti pyörii samankaltaisten luokkien ympärillä, mikä korostaa Euroopan markkinoiden keskinäistä riippuvuutta.

Itävallan infrastruktuuri on sähköistynyt 100 prosenttiin vuodesta 2016 lähtien, ja se tukee sen teollisuutta ja varmistaa, että sekä kaupunki- että maaseutualueilla on käytettävissään luotettavaa sähköä. Tämä saavutus heijastaa kansakunnan sitoutumista nykyaikaistamiseen ja kestävyyteen.

Johtopäätös

Itävallan viehätys piilee sen sekoituksessa luonnon kauneutta, historiallista rikkautta ja modernia elinvoimaa. Alppien lumisilta huipuilta Wienin kulttuuriseen elinvoimaan, tämä Keski-Euroopan kansakunta tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen, joka yhdistää menneisyyden ja nykyisyyden. Sen vankka talous, luonnonvarojen kestävä käyttö ja elinvoimaiset kaupunkikeskukset tekevät Itävallasta paitsi toivottavan kohteen matkailijoille myös mallin tasapainoisesta kehityksestä Euroopassa.

Maatiedot

Maakoodi AU
Alue Europe
Pinta 83871 neliökilometriä
Maan pinta 82445 neliökilometriä
Veden pinta 1426 neliökilometriä
Maatalouspinta 38.40%
Metsän pinta 47.20%
Alin korkeuspiste Neusiedler See 115 m
Korkein korkeuspiste Grossglockner 3,798 m
BKT / asukas $50,000 (2017 est.)