Gabonin tutkimusmatka: jalokivi Keski-Afrikassa

Päiväntasaajan varrella Keski-Afrikassa, jonka rantaviiva suutelee Atlantin valtamerta, sijaitsee Gabon, syvän luonnonkauneuden ja runsaiden resurssien maa. Gabonin pinta-ala on 267 667 neliökilometriä, ja se tarjoaa yhtä monipuolisen maiseman kuin sen ekologinen rikkaus. Kapeista rannikkotasangoista mäkisiin sisäosiin ja idän ja etelän savannihin Gabon on maantieteellinen ihme, joka ilmentää maanosan vertaansa vailla olevan biologisen monimuotoisuuden ydintä.

Maantiede ja ilmasto

Gabon jakaa 3 261 kilometriä maarajojaan kolmen maan kanssa: Kamerun pohjoisessa, jonka rajan pituus on 349 km, Kongon tasavalta idässä ja etelässä 2 567 km ja pienempi raja Päiväntasaajan Guinean kanssa, joka ulottuu 345 km. Maan rannikko kulkee 885 km Atlantin varrella, tarjoten paitsi upeita maisemia myös merkittäviä taloudellisia mahdollisuuksia, erityisesti öljyntuotannossa.

Gabonin ilmasto on trooppinen, jolle on ominaista ympäri vuoden korkeat lämpötilat ja kosteustasot. Tämä ilmasto-olosuhde tukee yhtä maan arvokkaimmista aarteista, sen valtavia sademetsiä, jotka kattavat noin 81% kansallisesta alueesta. Haastavasta säästä huolimatta Gabonin vaihteleva maasto rannikkotasangoilta sisäkukkuloille ja itäisille savannille muodostaa sen biologisen monimuotoisuuden selkärangan.

Luonnonvarat ja talous

Gabonilla on runsaasti luonnonvaroja, kuten öljyä, maakaasua, timantteja, niobiumia, mangaania, uraania, kultaa, puuta, rautamalmia ja potentiaalista vesivoimaa. Nämä resurssit ovat vauhdittaneet maan taloutta, ja öljyn louhinta ja jalostus ovat eturintamassa. Gabon ylläpitää kuitenkin myös vankkaa teollisuutta mangaanin ja kullan louhinnassa, kemikaaleissa, laivankorjauksessa, elintarvike- ja juomatuotannossa, tekstiileissä, puutavarassa ja vanerin valmistuksessa, mikä osoittaa sen taloudellisen perustan monimuotoisuuden.

Vaikka maatalousala työllistää vain murto-osan viljelymaasta (19 %), se tuottaa kaakaota, kahvia, sokeria, palmuöljyä, kumia ja kalaa karjankasvatuksen ja okoumen, trooppisen havupuun, korjuun ohella, jolla on merkittävä rooli paikallisessa taloudessa.

Gabonin kauppasuhteet ulottuvat ympäri maailmaa, ja niillä on merkittäviä vientikumppanuuksia Kiinan, Yhdysvaltojen, Irlannin, Alankomaiden, Etelä-Korean, Australian ja Italian kanssa. Raakaöljy, puutavara, mangaani ja uraani ovat tärkeimpiä vientituotteita, mikä kuvaa maan riippuvuutta luonnonvaroistaan. Tuonti sisältää koneita ja laitteita, elintarvikkeita, kemikaaleja ja rakennusmateriaaleja pääasiassa Ranskasta, Belgiasta ja Kiinasta.

Väestö ja kaupungistuminen

Gabonin arvioitu väkiluku on 2 230 908 heinäkuussa 2020, ja sen väestötiheys on suhteellisen alhainen verrattuna sen maa-alueeseen. Väestö jakautuu taskuihin ympäri maata, ja suurin kaupunkikeskus on pääkaupunki Libreville, joka sijaitsee Luoteis-Atlantin rannikolla. Huomattavaa on, että noin 90, 10% Gabonin väestöstä asuu kaupunkialueilla, mikä on osoitus maan nopeasta kaupungistumisesta ja resurssien ja palvelujen keskittymisestä kaupunkeihinsa.

Virallinen kieli on ranska, joka heijastaa Gabonin siirtomaa -perintöä, ja ihmiset tunnistavat Gaboniksi. Gabonin yhteiskunnallinen kudos on kulttuuri-ilmaisujen, perinteiden ja kielten kudelma, joka korostaa kansakunnan rikasta kulttuurista monimuotoisuutta.

Infrastruktuuri- ja kehityshaasteet

Huolimatta luonnonvarojen vauraudesta ja huomattavasta BKT: stä asukasta kohden 18 100 dollaria (vuodesta 2017), Gabonilla on useita kehityshaasteita. Sähköistymisaste paljastaa, että noin 200 000 gabonilaista eli edelleen ilman sähköä vuonna 2017, mikä korostaa maaseudulla ja alikehittyneillä alueilla edelleen esiintyviä infrastruktuuriaukkoja.

Lisäksi vaurauden ja taloudellisen toiminnan keskittyminen kaupunkialueille, erityisesti öljyalalle, herättää huolta oikeudenmukaisesta kasvusta ja ympäristön kestävyydestä. Hallitus on pyrkinyt monipuolistamaan taloutta ja toteuttamaan ympäristönsuojeluun ja kestävään kehitykseen tähtääviä politiikkoja.

Johtopäätös

Gabon, jolla on strateginen sijainti Keski-Afrikan sydämessä, toimii siltana mantereen sisätilojen tiheiden metsien ja valtavan Atlantin valtameren välillä. Sen rikas kulttuurien, kielten ja perinteiden kudelma yhdistettynä merkittäviin luonnonvaroihin asettaa Gabonin suuren potentiaalin maaksi. Pyrkiessään kohti kestävän kehityksen ja monipuolisen talouskasvun tulevaisuutta Gabon on edelleen vakuuttava tutkimus luonnon lahjojen ja niiden hoidon välisestä tasapainosta.

Maatiedot

Maakoodi GB
Alue Africa
Pinta 267667 neliökilometriä
Maan pinta 257667 neliökilometriä
Veden pinta 10000 neliökilometriä
Maatalouspinta 19%
Metsän pinta 81.00%
Alin korkeuspiste Atlantic Ocean 0 m
Korkein korkeuspiste Mont Iboundji 1,575 m
BKT / asukas $18,100 (2017 est.)