Argentiinan tutkiminen: monimuotoisuuden ja rikkauden maa

Maantieteelliset ihmeet ja ilmasto

Argentiina, joka sijaitsee Etelä-Amerikassa ja rajoittuu Etelä-Atlantin valtamereen, on maantieteellisesti valtavan monimuotoisuuden maa. Sen kokonaispinta-ala on noin 2 780 400 neliökilometriä, ja maan osuus on noin 2 736 690 neliökilometriä ja vesistöjen pinta-ala 43 710 neliökilometriä, ja se on Etelä-Amerikan toiseksi suurin maa. Argentiina jakaa rajansa viiden maan kanssa – Bolivia, Brasilia, Chile, Paraguay ja Uruguay, joiden maaraja on yhteensä 11 968 km ja hyötyy 4 989 km: n pituisesta rantaviivasta.

Maan ilmasto vaihtelee pääasiassa lauhkeasta useimmilla alueilla kuivaan kaakkoon ja subantarktiseen lounaaseen. Tämä ilmaston vaihtelu tukee erilaisia ekosysteemejä sen maastossa, joka esittelee Pampasin rikkaita tasankoja pohjoisosassa, Patagonian tasaista kumpuilevaa tasankoa etelässä ja karuja Andeja länsirajalla. Korkeudet vaihtelevat huomattavasti Laguna del Carbonin alimmasta kohdasta (-105 m) kohoavaan Cerro Aconcaguaan (6 962 m), joka on Etelä-Amerikan korkein huippu.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Argentiinan hedelmälliset maat, erityisesti Pampas, ovat keskeisiä sen maatalouden kyvykkyydelle, mikä edistää merkittävästi taloutta. Kansakunnalla on luonnonvaroja, kuten lyijyä, sinkkiä, tinaa, kuparia, rautamalmia, mangaania, öljyä, uraania ja erityisesti peltomaata, joka käsittää 53,90% maan pinta-alasta. Metsämaa kattaa 10,70%, mikä heijastaa pyrkimyksiä säilyttää biologinen monimuotoisuus. Vuodesta 2012 lähtien arvioitiin kasteltavan 23 600 neliökilometriä maata, mikä osoittaa maan maatalouden edistymistä.

Yhteiskunta ja talous

Argentiinan arvioitu väkiluku oli 45 479 118 heinäkuussa 2020, ja se näyttää elävän kuvan kaupungistumisesta, jossa noin 92,10% sen väestöstä asuu kaupunkialueilla. Pelkästään pääkaupungissa Buenos Airesissa on yli 15 miljoonaa asukasta, mikä kuvaa asukkaiden merkittävää keskittymistä kaupunkikeskuksiin. Tämä jakauma vaikuttaa sosiaaliseen ja taloudelliseen rakenteeseen ja korostaa tiheän väestön taskuja pohjoisilla ja keskisillä alueilla, kun taas Patagonian laaja alue on edelleen vähemmän asuttu.

Argentiinan talous on monipuolinen, ja siinä on sekoitus maataloustuotteita, kuten auringonkukansiemeniä, soijapapuja, viinirypäleitä, maissia ja karjaa, sekä teollisuudenaloja, kuten elintarvikkeiden, tekstiilien, autoteollisuuden, petrokemian ja teräksen valmistus. Maan vientikumppaneita ovat Brasilia, Yhdysvallat, Kiina ja Chile, ja ensisijainen vienti on soijapavut, öljy, ajoneuvot ja vehnä. Tuontikumppaneita ovat Brasilia, Kiina ja Yhdysvallat, ja koneet, moottoriajoneuvot ja orgaaniset kemikaalit ovat merkittäviä tuontituotteita. BKT asukasta kohden oli 20 900 dollaria vuonna 2017, mikä osoittaa vankan mutta kasvavan talouden.

Maatalouden ja teollisuuden rahoitusosuudet

Argentiinan maataloussektori vaikuttaa merkittävästi sekä kotimaisiin että maailmanlaajuisiin markkinoihin, erityisesti auringonkukansiementen, sitruunoiden ja soijapapujen kaltaisilla tuotteilla. Teollisuuden edistyminen elintarvikkeiden jalostuksesta autoteollisuudessa korostaa monipuolista taloudellista perustaa ja valmistaa Argentiinaa vakaaseen taloudelliseen tulevaisuuteen.

Kauppa ja infrastruktuuri

Kauppasuhteilla Brasilian, Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa on ratkaiseva rooli Argentiinan talouden dynamiikassa, joka vaikuttaa kaikkeen teollisuuden kasvusta markkinoiden kuluttajatrendeihin. Väestön täydellinen sähköistäminen vuoteen 2016 mennessä on osoitus Argentiinan sitoutumisesta infrastruktuurin kehittämiseen ja nykyaikaistamiseen, paremman elintason helpottamiseen ja taloudellisen toiminnan vahvistamiseen.

Kulttuurimaisema ja tulevaisuuden näkymät

Argentiinan rikas kulttuuriperintö, jota ohjaavat sen monipuolinen väestö ja historialliset vaikutukset, tekee siitä elinvoimaisen kansakunnan. Espanjaa, joka on virallinen kieli, puhuu enemmistö, joka kiteyttää siirtomaa -perinnön, joka on punoutunut alkuperäiskansojen ja maahanmuuttajien kulttuureihin. Kaupungistumistrendi, erityisesti Buenos Airesissa, esittelee dynaamista siirtymistä kohti modernia elämää säilyttäen perinteiset arvot.

Monipuolinen maisema, runsaat luonnonvarat ja pyrkivä talous asettavat Argentiinan kestävän kehityksen tielle. Kaupunkien kasvun tasapainottaminen ympäristönsuojelun kanssa ja rikkaiden maatalousmaiden optimointi samalla kun edistetään teollisesti ovat elintärkeitä askeleita Argentiinan tulevalle vauraudelle. Luonnon kauneuden, kulttuurisen rikkauden ja taloudellisen potentiaalin sekoituksella Argentiina on Etelä-Amerikan monimuotoisuuden ja rikkauden majakka.

Maatiedot

Maakoodi AR
Alue South America
Pinta 2780400 neliökilometriä
Maan pinta 2736690 neliökilometriä
Veden pinta 43710 neliökilometriä
Maatalouspinta 53.90%
Metsän pinta 10.70%
Alin korkeuspiste Laguna del Carbon (located between Puerto San Julian and Comandante Luis Piedra Buena in the province of Santa Cruz) -105 m
Korkein korkeuspiste Cerro Aconcagua (located in the northwestern corner of the province of Mendoza; highest point in South America) 6,962 m
BKT / asukas $20,900 (2017 est.)