Armenian tutkiminen: mantereiden ja kulttuurien risteys

Armenia, sisämaavaltio Lounais-Aasiassa, on Euroopan ja Aasian risteyksessä. Sen ainutlaatuinen maantieteellinen sijainti, joka sijaitsee Turkin lännessä ja Azerbaidžanin idässä, mahdollistaa sen, että Armeniaa voidaan pitää osana sekä Eurooppaa että Lähi-itää riippuen geopoliittisesta linssistä, jonka läpi sitä tarkastellaan. Tämä kansakunta, jonka pinta-ala on 29 743 neliökilometriä, josta 28 203 neliökilometriä on maata ja 1 540 neliökilometriä vettä, jakaa rajansa Azerbaidžanin, Georgian, Iranin ja Turkin kanssa, yhteensä 1 570 km maarajoilla.

Maantiede ja ilmasto

Armenian maisemaa hallitsee ylängön mannerilmasto, jolle on ominaista kuumat kesät ja kylmät talvet. Maasto koostuu enimmäkseen Armenian ylängöstä, jossa on erilaisia vuoria, vähän metsämaata ja nopeasti virtaavia jokia. Aras-joen laaksossa oleva hedelmällinen maaperä täydentää maan vuoristoista maastoa ja tarjoaa erinomaiset olosuhteet maataloudelle. Armenian korkeus vaihtelee huomattavasti, matalin kohta Debed-joella (400 m) ja korkein Aragats Lerrnagagatissa (4 090 m).

Luonnonvarat ja maankäyttö

Koostaan huolimatta Armenialla on luonnonvarojensa joukossa pieniä kulta-, kupari-, molybdeeni-, sinkki- ja bauksiittiesiintymiä. Maan maatalousmaa on 59,70% sen alueesta, kun taas metsät kattavat 9,10%. Vuoden 2012 arvioiden mukaan kasteltiin 2 740 neliökilometriä maata, mikä tukee eri viljelykasvien viljelyä ja karjankasvatusta.

Väestö ja kaupungistuminen

Kuten heinäkuussa 2020 arvioitiin, Armenian väkiluku on noin 3 021 324 ihmistä, ja merkittävä keskittymä on maan pohjoisosassa. Pääkaupunki Jerevan on Armenian sydän, jossa asuu yli viisi kertaa enemmän kuin toiseksi suurimman kaupungin Gjumrin. Armenian kaupunkiväestö oli 63,30% vuonna 2020, ja se kaupungistuu yhä enemmän, mikä heijastaa maailmanlaajuista suuntausta kaupunkielämään.

Väestötiedot ja yhteiskunta

Armenian kansa tunnetaan armenialaisina, ja virallinen kieli on armenia. Armenian suurin kaupunkialue on sen pääkaupunki Jerevan, jonka väkiluku on arviolta 1.086 miljoonaa vuonna 2020. Väestön jakautuminen viittaa kaupunkielämän suosimiseen, erityisesti Jerevanissa ja sen ympäristössä.

Talous ja teollisuus

Armenian talous on monipuolinen, ja se kattaa muun muassa brandyn tuotannon, kaivostoiminnan, timanttien jalostuksen ja elintarvikkeiden jalostuksen. Maatalousala on edelleen elinvoimainen, ja se tuottaa hedelmiä, vihanneksia ja karjaa. Armenian vientikumppaneita ovat Venäjä, Bulgaria, Sveitsi ja Saksa, ja tärkeimmät vientituotteet ovat kupari, raakarauta, ei-rautametallit ja elintarvikkeet. Maa tuo pääasiassa Venäjältä, Kiinasta ja Turkista keskittyen maakaasuun, öljyyn, tupakkatuotteisiin ja elintarvikkeisiin.

Kauppa ja infrastruktuuri

Infrastruktuurin osalta Armenian sähköistymisaste on 100% vuodesta 2016, mikä heijastaa merkittävää edistystä sähkön saatavuuden varmistamisessa kaikille asukkailleen. BKT asukasta kohden oli 9 500 dollaria vuonna 2017, mikä osoittaa maan taloudelliset haasteet ja kasvumahdollisuudet.

Kulttuuri ja perintö

Armenian rikas kulttuuriperintö on osoitus sen historiallisesta merkityksestä ja maantieteellisestä sijainnista. Eri sivilisaatioiden risteyksessä sijaitseva Armenia on kehittänyt ainutlaatuisen identiteetin, joka sekoittaa eurooppalaisia ja Lähi-idän vaikutteita. Tämä yhdistettynä sen luonnonkauniisiin maisemiin ja historiallisiin monumentteihin tekee Armeniasta kiehtovan maan, joka kannattaa tutkia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Armenia on maa, jolla on syvät historialliset juuret ja monimutkainen identiteetti, jota muokkaavat sen maantieteellinen sijainti, monipuolinen maisema ja elinvoimainen kulttuuri. Pienestä koostaan huolimatta Armenialla on merkittävät luonnonvarat, strateginen sijainti ja rikas kulttuuriperintö, joka kiehtoo edelleen ihmisten mielikuvitusta ympäri maailmaa.

Maatiedot

Maakoodi AM
Alue Middle East
Pinta 29743 neliökilometriä
Maan pinta 28203 neliökilometriä
Veden pinta 1540 neliökilometriä
Maatalouspinta 59.70%
Metsän pinta 9.10%
Alin korkeuspiste Debed River 400 m
Korkein korkeuspiste Aragats Lerrnagagat’ 4,090 m
BKT / asukas $9,500 (2017 est.)