Bhutanin tutkiminen: Himalajan piilotettu valtakunta

Maantieteellisiä ihmeitä ja luonnon loistoa

Etelä-Aasiassa, Kiinan ja Intian kohoavien jättiläisten välissä sijaitseva Bhutan on rauhallinen valtakunta, joka on levinnyt 38 394 neliökilometrin alueelle, kaikki maa, eikä sen rajojen sisällä ole vesistöjä. Tällä maalla on huomattava 1 136 km: n maaraja, joka on jaettu Kiinan (477 km) ja Intian (659 km) kesken, mutta sillä ei ole rantaviivaa. Bhutanin maasto on enimmäkseen vuoristoista, maustettu hedelmällisillä laaksoilla ja savannilla, mikä on todellinen osoitus luonnon monimuotoisesta kauneudesta. Ilmastovyöhykkeet vaihtelevat trooppisesta eteläisillä tasangoilla ankariin talviin ja viileihin kesiin Himalajalla, ja Bhutan tarjoaa laajan valikoiman ilmastoja maisemassaan.

Luonnonvarat ja ympäristönsuojelu

Yksi Bhutanin merkittävimmistä aarteista on sen runsaat luonnonvarat, kuten puu, vesivoima, kipsi ja kalsiumkarbonaatti. Huomattavaa on, että valtakunnalla on vaikuttava 85,5% metsämaata, mikä korostaa sen sitoutumista ympäristönsuojeluun. Bhutanin vesivoiman käyttö puhtaana energialähteenä on esimerkki sen omistautumisesta kestävään kehitykseen. Lisäksi Bhutanissa on 13,6 prosenttia maatalousmaasta, joten se säilyttää tasapainon maatalouden ja rehevien metsiensä säilyttämisen välillä.

Maisemien kohottaminen

Bhutanin maasto on dramaattinen spektaakkeli luonnon taiteellisuudesta, joka nousee Drangeme Chhun alimmasta korkeuspisteestä 97 metristä Gangkar Puensumin majesteettisiin korkeuksiin, joka on maailman korkein kiipeämätön vuori 7 570 metrillä. Tämä korkeusero edistää paitsi Bhutanin maantieteellistä monimuotoisuutta myös sen rikasta biologista monimuotoisuutta.

Yhteiskunta ja talous

Heinäkuussa 2020 Bhutanin arvioitu väkiluku oli 782 318, ja kansalaisuus tunnetaan sekä yksikkönä että monikkona bhutanilaisena. Dzongkha, virallinen kieli, yhdistää väestön, kun taas kaupungistuminen on 42, 3%. Pääkaupunki Thimphu ei ole vain poliittinen ja taloudellinen keskus, vaan myös Bhutanin kulttuurin sydän, jossa asui noin 203 000 asukasta vuonna 2018.

Taloudelliset rakenteet ja kumppanuudet

Bhutanin taloutta, jonka BKT asukasta kohden on 9 000 dollaria vuodesta 2017, tukevat useat keskeiset teollisuudenalat, mukaan lukien sementti, puutuotteet, jalostetut hedelmät, alkoholijuomat ja erityisesti matkailu, joka esittelee maailmalle Bhutanin ainutlaatuisen bruttokansanonnellisuuden filosofian. Maatalous on edelleen Bhutanin talouden peruselintarvike, joka tuottaa riisiä, maissia, juurikasveja, sitrushedelmiä, maitotuotteita ja munia. Merkittävä osa Bhutanin kaupasta on Intian kanssa, jonka osuus viennistä oli 95,3% ja tuonnista 89,5% vuonna 2017, mikä korostaa näiden kahden maan välisiä syviä taloudellisia siteitä.

Bhutanin vientiprofiili on monipuolinen, sisältäen sähköä (pääasiassa Intiaan), ferropiitä, sementtiä, kardemummaa, kalsiumkarbidia, terästankoja/tankoja, dolomiittia ja kipsiä. Tuonti sisältää polttoainetta ja voiteluaineita, lentokoneita, koneita ja osia, riisiä ja moottoriajoneuvoja, mikä osoittaa tasapainoisen kaupan, joka tukee sekä teollisuuden että kuluttajien tarpeita.

Infrastruktuuri ja modernisointi

Bhutan saavutti väestön sähköistymisen vaikuttavana saavutuksena vuoteen 2016 mennessä, mikä varmisti, että kaikilla sen kansalaisilla on mahdollisuus saada sähköä. Tämä saavutus korostaa Bhutanin sitoutumista väestönsä elämänlaadun parantamiseen tasapainottaen samalla nykyaikaisia tarpeita ympäristön kestävyyden kanssa.

Kulttuurinen kudelma ja globaali paikannus

Bhutan on perinteiden majakka jatkuvasti modernisoituvassa maailmassa, navigoi huolellisesti kehityksen tiellä säilyttäen samalla kulttuuri-identiteettinsä. Bruttokansanonnellisuuden käsite suhteessa bruttokansantuotteeseen edistyksen mittarina heijastaa Bhutanin kokonaisvaltaista lähestymistapaa kehitykseen ja asettaa etusijalle kansalaisten ja luonnonympäristön hyvinvoinnin.

Maantieteellisestä eristyneisyydestään huolimatta Bhutan on onnistunut säilyttämään itsemääräämisoikeutensa ja kulttuurisen rikkautensa edistämällä vahvoja kahdenvälisiä suhteita erityisesti naapurimaiden kanssa. Maailman kytkeytyessä yhä enemmän toisiinsa, Bhutanin esimerkki kestävästä kehityksestä ja kulttuurin säilyttämisestä on edelleen ohjaava valo kansakunnille ympäri maailmaa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Bhutan, jossa on upeat maisemat, rikas kulttuuri ja tulevaisuuteen suuntautuva politiikka, on ainutlaatuinen maa, joka tarjoaa mallin rauhalle, onnellisuudelle ja kestävyydelle. Sen pyrkimykset ylläpitää talouskasvua samalla kun suojellaan ympäristöä ja edistetään onnellisuutta, ovat kiitettäviä, mikä tekee siitä todella poikkeuksellisen maan maailmanlaajuisesti.

Maatiedot

Maakoodi BT
Alue South Asia
Pinta 38394 neliökilometriä
Maan pinta 38394 neliökilometriä
Veden pinta 0 neliökilometriä
Maatalouspinta 13.60%
Metsän pinta 85.50%
Alin korkeuspiste Drangeme Chhu 97 m
Korkein korkeuspiste Gangkar Puensum 7,570 m
BKT / asukas $9,000 (2017 est.)