Boliviaan tutustuminen: helmi Keski-Etelä-Amerikassa

Maantieteellinen yleiskatsaus

Keski-Etelä-Amerikan sydämessä, Brasilian lounaisosassa sijaitseva Bolivia on maa, jolla on laaja ja monimutkainen maantiede. Sen pinta-ala on yli 1 098 581 neliökilometriä, joten se on pinta-alaltaan maailman 28. suurin maa. Maisemalle on ominaista pääasiassa karut Andien vuoret, joihin kuuluu Altiplano-niminen ylänkötasanko, kumpuilevat kukkulat ja Amazonin altaan alankotasangot. Bolivian ainutlaatuinen sijainti johtaa ilmastoon, joka vaihtelee merkittävästi korkeuden mukaan, kosteasta ja trooppisesta kylmiin ja puolikuiviin olosuhteisiin.

Luonnollinen ympäristö

Maan topografia on luonnon monimuotoisuuden spektaakkeli. Korkeus vaihtelee dramaattisesti Rio Paraguayn alimmasta kohdasta, joka sijaitsee 90 metriä merenpinnan yläpuolella, Nevado Sajaman korkeimpaan kohtaan, joka saavuttaa vaikuttavan 6 542 metriä. Tämä vaihteleva korkeus tukee runsaasti luonnonvaroja, kuten tinaa, maakaasua, öljyä ja sinkkiä, jotka muodostavat Bolivian talouden selkärangan.

Maankäytön osalta noin 34,30% on omistettu maataloudelle, kun taas metsät kattavat 52,50% maasta. Huolimatta siitä, että Bolivia on sisämaassa ilman rantaviivaa, se kompensoi henkeäsalpaavilla maisemillaan ja merkittävillä mineraali- ja hiilivetyesiintymillään.

Sosioekonominen profiili

Bolivia, jonka väkiluku oli arviolta 11 639 909 heinäkuussa 2020, on monietninen yhteiskunta, joka koostuu erilaisista alkuperäiskansoista. Väestön jakautuminen keskittyy pääasiassa lännen korkeille tasangoille, Altiplanon alueelle ja vilkkaan Santa Cruzin kaupungin ympärille idässä. Kaupungistumissuuntaukset ovat nousseet tasaisesti, ja noin 70,10% väestöstä asuu kaupunkialueilla vuodesta 2020 lähtien. Espanja, ketšua, aymara ja guarani toimivat virallisina kielinä, mikä korostaa maan kulttuurista monimuotoisuutta.

Talous ja teollisuus

Bolivian talous on monitahoinen, ja siihen kuuluu muun muassa kaivostoiminta, sulatus, sähköntuotanto ja maatalous. Maataloudessa se tunnetaan muun muassa soijapapujen, kvinoan ja parapähkinöiden tuottamisesta. Kaivosala on erityisen keskeinen, koska arvokkaita mineraaleja, kuten hopeaa, sinkkiä ja lyijyä, on runsaasti. Viime vuosina Bolivia on monipuolistanut vientiportfoliotaan mineraalien lisäksi myös maataloustuotteisiin, kuten kvinoaan ja soijapapuihin. Tärkeimpiä kauppakumppaneita ovat Brasilia, Argentiina, Yhdysvallat ja joukko Aasian maita, mikä osoittaa Bolivian olennaisen roolin globaaleissa kauppaverkostoissa.

Infrastruktuuri ja kehitys

Rikkaista luonnonvaroistaan ja kulttuuriperinnöstään huolimatta Bolivialla on haasteita infrastruktuurissa ja kehityksessä. Vuonna 2013 noin 1,2 miljoonaa ihmistä eli ilman sähköä. Näihin eroihin pyritään kuitenkin puuttumaan ja elintasoa parantamaan koko maassa. Kastellun maan arvio, joka oli 3 000 neliökilometriä vuonna 2012, korostaa myös mahdollisuuksia parantaa maatalouden tuottavuutta parempien vesihuoltokäytäntöjen avulla. Bolivian BKT asukasta kohden oli 7 600 dollaria vuonna 2017, ja se edistyy taloudellisessa kehityksessä, vaikkakin asteittain.

Johtopäätös

Bolivia on jyrkkien vastakohtien ja valtavien mahdollisuuksien maa. Andien majesteettisista huipuista rehevään Amazonin altaaseen sen maantieteellinen monimuotoisuus on vertaansa vailla. Vaikka Boliviassa on runsaasti luonnonvaroja ja kulttuuriperintöä, se jatkaa työtä sosioekonomisten haasteiden voittamiseksi. Kun kansakunta etenee eteenpäin, se on edelleen kiehtova kohde sekä tutkijoille että sijoittajille, ja se tarjoaa ainutlaatuisen sekoituksen luonnon kauneutta, elinvoimaisia kulttuureja ja uusia mahdollisuuksia.

Maatiedot

Maakoodi BL
Alue South America
Pinta 1098581 neliökilometriä
Maan pinta 1083301 neliökilometriä
Veden pinta 15280 neliökilometriä
Maatalouspinta 34.30%
Metsän pinta 52.50%
Alin korkeuspiste Rio Paraguay 90 m
Korkein korkeuspiste Nevado Sajama 6,542 m
BKT / asukas $7,600 (2017 est.)