Chilen tutkiminen: kontrastin ja luonnon loiston maa

Maantiede ja ilmasto

Chile sijaitsee ainutlaatuisella paikalla Etelä-Amerikassa, joka ulottuu eteläisen Tyynenmeren varrella, Argentiinan ja Perun välissä. Maan pinta-ala on 756 102 neliökilometriä, 743 812 neliökilometriä maata ja 12 290 neliökilometriä vettä. Sillä on pitkä 6 435 km: n rantaviiva, mikä vaikuttaa merkittävästi sen vaihtelevaan ilmastoon. Pohjoisen aavikko-olosuhteista, Välimeren keskiosasta viileihin ja kosteisiin eteläisiin alueisiin Chilen ilmasto palvelee erilaisia ympäristöjä. Maasto on yhtä vaihtelevaa, käsittäen matalat rannikkovuoret, hedelmällisen keskuslaakson ja karut Andit idässä. Äärimmäiset korkeudet korostavat entisestään tätä monimuotoisuutta merenpinnasta Nevado Ojos del Saladoon, joka on korkein kohta 6 880 m.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Chilellä on runsaasti luonnonvaroja, erityisesti kuparia, puuta, rautamalmia, nitraatteja, jalometalleja, molybdeeniä ja vesivoimaa. Näillä resursseilla on ollut keskeinen rooli maan taloudellisen maiseman muokkaamisessa, erityisesti sen määräävässä asemassa maailmanlaajuisilla kuparimarkkinoilla. Myös maataloudella on paikkansa, sillä 21,10% maasta on viljelykelpoista, ja siinä kasvatetaan viinirypäleitä, omenoita, päärynöitä, vehnää, maissia ja paljon muuta, ja metsäpeite on 21,90%. Maa on myös korostanut kastelua, ja arviolta 11 100 neliökilometriä kasteltua maata vuodesta 2012 lähtien, mikä tukee sekä maataloutta että väestön tarpeita.

Väestön dynamiikka

Chilen väestön jakautuminen on selvästi keskittynyt, ja noin 90% asuu maan vilkkaan pääkaupungin Santiagon ympärillä olevalla keskialueella. Heinäkuussa 2020 arvioitu väestö oli 18 186 770, ja merkittävä enemmistö asui kaupunkialueilla – 87,7% vuonna 2020 arvioidun mukaan. Tämä kaupunkien keskittyminen heijastuu suurten kaupunkialueiden väestölukuihin, ja pelkästään Santiagossa asuu yli 6,7 miljoonaa asukasta. Kansalaisuus on tasaisesti chileläinen, ja espanja toimii virallisena kielenä, mikä heijastaa maan siirtomaa -historiallisia siteitä.

Talous ja teollisuus

Chilen talous on elinvoimainen sekoitus ensisijaisia teollisuudenaloja, joita hallitsevat kaivostoiminta – erityisesti kupari ja litium – jota seuraa maatalous, kalanjalostus ja yhä enemmän palvelusuuntautuneet alat. Tätä taloudellista rakennetta tukevat merkittävien luonnonvarojen ja pitkäaikaisen avoimen kauppapolitiikan yhdistelmä. Maataloustuotteisiin kuuluu laaja valikoima hedelmiä, vihanneksia, lihaa ja villaa, jotka hyödyntävät sekä kotimaisia kulutus- että vientimarkkinoita. Teollisuus on monipuolinen, ja se ulottuu elintarvikkeista, kalanjalostuksesta, raudan ja teräksen tuotannosta kehittyneempiin aloihin, kuten kuljetusvälineisiin ja tekstiileihin.

Kauppa ja investoinnit

Maan kaupan dynamiikka paljastaa voimakkaan taipumuksen Kiinaan, jonka osuus viennistä on 27,5%, jota seuraavat Yhdysvallat, Japani, Etelä-Korea ja Brasilia. Tämä kauppamalli korostaa Chilen ensisijaisen viennin maailmanlaajuista kysyntää, johon kuuluvat kupari, hedelmät, kalatuotteet, paperi ja sellu, kemikaalit ja viini. Sitä vastoin sen tuontikumppanit heijastavat suurelta osin tätä mallia, ja Kiina ja Yhdysvallat johtavat ja korostavat riippuvuutta öljytuotteista, kemikaaleista ja teollisuuskoneista. Nämä kauppasuhteet ovat Chilelle ratkaisevan tärkeitä, sillä ne tukevat suurta osaa sen talouskasvu- ja kehitysstrategioista.

Infrastruktuuri ja kehitys

Chile on ylpeä 100%: n sähköistämisasteesta vuodesta 2016, mikä on virstanpylväs, joka todistaa sen kehityssaavutuksista. Maan BKT asukasta kohden oli 24 600 dollaria vuonna 2017, mikä heijastaa suhteellisen korkeaa elintasoa alueellisiin standardeihin verrattuna. Tätä taloudellista vaurautta täydentää vankka infrastruktuuriverkko, joka tukee laajaa kaupunki- ja maaseutuväestöä. Kehityksen painopiste ulottuu kuitenkin pelkkien taloudellisten mittareiden ulkopuolelle pyrkien tasapainoiseen kasvuun, joka kattaa ympäristön kestävyyden, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja taloudellisen elinkelpoisuuden.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Chile on suurten kontrastien ja luonnonkauneuden maa, sen monipuolisesta ilmastosta ja maastosta rikkaaseen kulttuuriseen kudelmaan. Sen strateginen sijainti yhdessä merkittävien luonnonvarojen kanssa on luonut perustan dynaamiselle taloudelle, joka suuntautuu voimakkaasti vientivetoiseen kasvuun. Chile keskittyy voimakkaasti kestävään kehitykseen ja yhä monipuolisempaan taloudelliseen perustaan, ja se on osoitus joustavuudesta ja vauraudesta maantieteellisten ja taloudellisten haasteiden edessä.

Maatiedot

Maakoodi CI
Alue South America
Pinta 756102 neliökilometriä
Maan pinta 743812 neliökilometriä
Veden pinta 12290 neliökilometriä
Maatalouspinta 21.10%
Metsän pinta 21.90%
Alin korkeuspiste Pacific Ocean 0 m
Korkein korkeuspiste Nevado Ojos del Salado 6,880 m
BKT / asukas $24,600 (2017 est.)