Tšadin tutkiminen: vilkaisu Keski-Afrikan sydämeen

Johdatus Tšadiin

Keski-Afrikan sydämessä, Libyan eteläpuolella sijaitseva Tšad on maa, jonka laaja pinta-ala on 1,284 miljoonaa neliökilometriä. Koostaan huolimatta se on jyrkkien vastakohtien maa maantieteestä ja ilmastosta väestön jakautumiseen. Tunnettu monipuolisesta maisemastaan, johon kuuluu leveitä, kuivia tasankoja keskustassa, autiomaa pohjoisessa, vuoret luoteessa ja alangot etelässä, Tšad tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön, joka muokkaa asukkaidensa elämää.

Maantieteellinen monimuotoisuus ja ilmasto

Tšadin maantieteellinen monimuotoisuus on huomattava, sillä sen kokonaispinta-ala on 1 259 200 neliökilometriä ja vesipinnat 24 800 neliökilometriä. Maa jakaa 6 406 km pitkät rajansa kuuden maan kanssa: Kamerun, Keski-Afrikan tasavalta, Libya, Niger, Nigeria ja Sudan, joista jokainen osallistuu kulttuuriseen ja taloudelliseen vaihtoon. Tästä laajasta rajapeitosta huolimatta Tšadilla ei ole rantaviivaa, mikä vaikuttaa selvästi sen kauppa- ja ilmasto-olosuhteisiin.

Ilmasto vaihtelee dramaattisesti trooppisesta etelästä pohjoisen aavikko-olosuhteisiin, mikä vaikuttaa maatalouteen, asutusmalleihin ja taloudelliseen toimintaan. Suurin väestötiheys löytyy lounaasta, erityisesti Tšad-järven ympäristöstä ja osoittaa etelään, missä olosuhteet ovat suotuisammat asutukselle ja maataloudelle.

Luonnonvarat ja maatalous

Tšadilla on merkittäviä luonnonvaroja, kuten öljyä, uraania, natronia, kaoliinia, kalaa (erityisesti Tšad-järvestä), kultaa, kalkkikiveä, hiekkaa ja soraa sekä suolaa. Nämä resurssit tarjoavat perustan joillekin maan keskeisille teollisuudenaloille, kuten öljyntuotannolle, joka on yhä enemmän vaikuttanut Tšadin talouteen.

Maatalous on edelleen kriittinen ala suurimmalle osalle Tšadin väestöstä, ja se harjoittaa puuvillan, durran, hirssin, maapähkinöiden, seesamin, maissin, riisin, perunoiden, sipulien ja maniokin viljelyä. Karjalla, kuten naudoilla, lampailla, vuohilla ja kameleilla, on myös merkittävä rooli maatalousmaisemassa. Koska 39,60% maatalouteen käytetystä maasta ja vain 9,10% on metsien peitossa, maan käyttö viljelyyn ja laiduntamiseen on keskeistä monien tšadilaisten toimeentulolle.

Taloudelliset näkymät ja haasteet

Tšadin taloutta tukevat useat teollisuudenalat maatalouden lisäksi, mukaan lukien puuvillatekstiilit, panimo ja rakennusmateriaalien tuotanto. Siitä huolimatta maalla on taloudellisia haasteita, joita korostaa BKT asukasta kohden 2 300 dollaria vuodesta 2017. Sähköistymisvauhti korostaa näitä haasteita entisestään, sillä noin 14 miljoonaa ihmistä elää ilman sähköä.

Maan vienti- ja tuontikumppanit heijastavat sen taloudellisia siteitä sekä alueellisiin että globaaleihin markkinoihin. Yhdysvallat, Kiina, Alankomaat, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Intia toimivat merkittävinä vientikohteina, kun taas tuonti tulee pääasiassa Kiinasta, Kamerunista, Ranskasta, Yhdysvalloista ja Intiasta. Nämä kauppasuhteet korostavat Tšadin talouden integroitua luonnetta maailmanmarkkinoilla sen infrastruktuuriin ja kehitykseen liittyvistä haasteista huolimatta.

Väestödynamiikka ja kaupungistuminen

Heinäkuussa 2020 Tšadin arvioitu väkiluku oli 16 877 357, ja maan vaihteleva ilmasto ja maantiede vaikuttavat voimakkaasti jakautumiseen. Kaupunkiväestö muodostaa noin 23,50% kokonaismäärästä, mikä osoittaa, että se on pääasiassa maaseutuyhteiskunta. Pääkaupunki N’Djamena on suurin kaupunkialue, jossa asuu noin 1,423 miljoonaa ihmistä.

Tšadin yhteiskunta on kielten ja kulttuurien kudelma, jossa ranska ja arabia toimivat virallisina kielinä. Tällä kielellisellä monimuotoisuudella on ratkaiseva merkitys maan kansalliselle identiteetille ja yhteenkuuluvuudelle, sillä se yhdistää lukuisia etnisiä ja kulttuurisia ryhmiä sen rajojen sisällä.

Johtopäätös: Keski-Afrikan syke

Tšad, jossa on monimutkainen sekoitus maantieteellisiä piirteitä, ilmastovyöhykkeitä ja luonnonvaroja, on osoitus väestönsä kestävyydestä. Kehitykseen, talouteen ja infrastruktuuriin liittyvien haasteiden keskellä maa jatkaa maatalous- ja luonnonvara-alojensa hyödyntämistä tien tasoittamiseksi. Kun Tšad astuu tulevaisuuteen, sillä on lupaus hyödyntää monipuolisia resurssejaan ja strategista sijaintiaan Keski-Afrikassa kasvun ja vakauden lisäämiseksi ja edistää laajempaa alueellista dynamiikkaa syvällisellä tavalla.

Maatiedot

Maakoodi CD
Alue Africa
Pinta 1.284 million neliökilometriä
Maan pinta 1259200 neliökilometriä
Veden pinta 24800 neliökilometriä
Maatalouspinta 39.60%
Metsän pinta 9.10%
Alin korkeuspiste Djourab 160 m
Korkein korkeuspiste Emi Koussi 3,445 m
BKT / asukas $2,300 (2017 est.)