Elinvoiman sydän: Bangladesh

Etelä-Aasiassa, majesteettisen Bengalinlahden reunustamana, Burman rehevien maisemien ja Intian laajojen alueiden välissä sijaitsee Bangladesh. Maa, jossa menneisyys ja nykyisyys yhdistyvät kertomaan tarinan joustavuudesta, monimuotoisuudesta ja vertaansa vailla olevasta luonnon kauneudesta. Bangladeshin pinta-ala on 148 460 neliökilometriä, ja se on osoitus luonnon taiteellisuudesta ja ihmisen sitkeydestä.

Maantiede ja ilmasto

Bangladeshin maantiede on yhtä monipuolinen kuin sen kulttuuri. Maarajat, jotka ulottuvat 4 413 km: iin, mukaan lukien Burma 271 km ja Intia 4 142 km, maa on vehreyden ja veden kudelma. Sen 580 km pitkä rantaviiva avautuu Bengalinlahdelle, tarjoten henkeäsalpaavat näkymät ja portin vesipalkkioon. Maasto on pääasiassa tulvatasanko, Gangesin suiston ansiosta, mikä tekee siitä hedelmällisen, mutta myös alttiin tulville. Kaakkoiset alueet tarjoavat maiseman muutoksen mäkisillä maisemilla, jotka tarjoavat elinympäristön lukemattomille kasveille ja eläimistölle.

Bangladeshin ilmasto lisää monimutkaisuutta sen ekologiseen rakenteeseen. Trooppinen monsuuni-ilmasto sisältää leudon talven (lokakuusta maaliskuuhun), kuuman, kostean kesän (maaliskuusta kesäkuuhun) ja lämpimän, sateisen monsuunikauden (kesäkuusta lokakuuhun), joka nuorentaa maata, mutta aiheuttaa myös merkittäviä haasteita.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Bangladeshin maan rikkaus näkyy sen luonnonvaroissa – muun muassa maakaasussa, peltomaassa, puutavarassa ja hiilessä. Noin 70,10% maan maastosta on omistettu maatalouskäyttöön, ja 11,10% on metsien peitossa. Pienestä maantieteellisestä jalanjäljestään huolimatta Bangladeshin kastelualue on huikea 53 000 neliökilometriä, mikä helpottaa laajaa maataloustuotantoa, joka muodostaa sen talouden selkärangan.

Väestö ja kaupungistuminen

Heinäkuussa 2020 Bangladeshin väkiluku on arviolta 162 650 853. Kun bangla on virallinen kieli, bangladeshilainen identiteetti kukoistaa ihmisten lämmön, vieraanvaraisuuden ja rikkaan kulttuuriperinnön kautta. Kaupungistuminen muuttaa nopeasti maan väestörakennetta, ja noin 38,20% väestöstä asuu kaupunkialueilla. Pelkästään sykkivässä pääkaupungissa Dhakassa asuu yli 21 miljoonaa sielua, mikä tekee siitä paitsi poliittisen ja kulttuurisen keskuksen myös kansakunnan sydämenlyönnin.

Maatalous ja teollisuus

Bangladeshin maataloussektori on osoitus maan kekseliäisyydestä ja kovasta työstä. Tuottamalla laajan valikoiman tavaroita, kuten riisiä, juuttia, teetä, vehnää, sokeriruokoa ja tupakkaa, hedelmällinen maa ylläpitää sekä taloutta että väestöä. Teollisuuden alalla Bangladesh on veistänyt markkinaraon globaaleilla markkinoilla, erityisesti vaateteollisuudellaan, joka seisoo juutti-, puuvilla-, nahka- ja tekstiiliteollisuuden rinnalla merkittävinä tekijöinä maan BKT: hen.

Lisäksi maan vientisalkkuun kuuluvat neuleet, maataloustuotteet, pakastetut elintarvikkeet, juuttitavarat ja nahka, ja tärkeimmät vientikumppanit ovat Saksa, Yhdysvallat ja Yhdistynyt kuningaskunta. Tuontia hallitsevat puuvilla, koneet, kemikaalit ja elintarvikkeet pääasiassa Kiinasta, Intiasta ja Singaporesta.

Haasteet ja mahdollisuudet

Taloudellisista edistysaskeleistaan huolimatta Bangladeshilla on edessään huomattavia haasteita. Sähköistäminen on edelleen kriittinen ongelma, sillä merkittävällä osalla väestöstä ei ole sähköä. Lisäksi maan alhainen korkeus ja alttius ilmastonmuutokselle aiheuttavat jatkuvia uhkia sen kehitykselle ja kestävyydelle.

Siitä huolimatta Bangladesh osoittaa edelleen huomattavaa joustavuutta ja sopeutumiskykyä. Sen strateginen sijainti siltana Etelä- ja Kaakkois-Aasian välillä yhdistettynä nuoreen, dynaamiseen työvoimaan tarjoaa merkittäviä kasvu- ja kehitysmahdollisuuksia tulevina vuosina.

Johtopäätös

Bangladesh, jolla on rikas historia, elinvoimainen kulttuuri ja lannistumaton henki, on sinnikkyyden majakka vastoinkäymisten edessä. Kun se navigoi kehityksen ja nykyaikaistamisen monimutkaisuudessa, se pysyy kansakuntana, joka on juurtunut kansansa vahvuuteen ja maansa hedelmällisyyteen. Bangladeshin tulevaisuus loistaa kirkkaana ja lupaa matkan, joka on täynnä kasvua, innovaatioita ja yhä syvenevää yhteisöllisyyttä.

Maatiedot

Maakoodi BG
Alue South Asia
Pinta 148460 neliökilometriä
Maan pinta 130170 neliökilometriä
Veden pinta 18290 neliökilometriä
Maatalouspinta 70.10%
Metsän pinta 11.10%
Alin korkeuspiste Indian Ocean 0 m
Korkein korkeuspiste Keokradong 1,230 m
BKT / asukas $4,200 (2017 est.)