Guinea-Bissaun tutkiminen: piilotettu helmi Länsi-Afrikassa

Johdatus Guinea-Bissauun

Länsi-Afrikan rannikolla, Pohjois-Atlantin, Guinean ja Senegalin rajaamalla Guinea-Bissau on maa, jolla on runsaasti kulttuuria, historiaa ja luonnonvaroja. Sen kokonaispinta-ala on 36 125 neliökilometriä, ja se on pieni kansakunta, jolla on monipuolinen maantiede, joka vaihtelee rannikkotasangoista savannialueisiin. Sen rantaviiva ulottuu 350 km, ja siinä on sisennetty suistomaisema, jota täplittävät useat offshore-saaret, mukaan lukien merkittävä Arquipelago Dos Bijagos. Tämä ainutlaatuinen ympäristö tekee Guinea-Bissausta paitsi henkeäsalpaavan luonnonkauneuden myös maan, jolla on valtavat mahdollisuudet kestävään kehitykseen.

Maantiede ja ilmasto

Guinea-Bissaun maasto on pääasiassa matala rannikkoalue, joka nousee savanniin itään. Maassa on laaja jokien ja suistojen verkosto, joka edistää sen merkittävää vesialuetta, noin 8 005 neliökilometriä. Ilmasto on trooppinen, jolle on ominaista kuuma ja kostea ilmapiiri. Vuosi jakautuu sadekauteen kesäkuusta marraskuuhun lounaistuulien vuoksi ja kuivaan kauteen joulukuusta toukokuuhun, johon vaikuttavat koilliset harmattan-tuulet. Nämä ilmasto-olosuhteet ovat suotuisat erilaisille maataloustoiminnoille ja erilaisille ekosysteemeille.

Luonnonvarat ja maatalous

Guinea-Bissaulla on runsaasti luonnonvaroja, kuten kalaa, puutavaraa, fosfaatteja, bauksiittia, savea, graniittia, kalkkikiveä ja mahdollisia öljyesiintymiä. Maataloudella on keskeinen rooli maan taloudessa, ja se työllistää merkittävän osan väestöstä. Maatalousmaisemaa hallitsevat tuotteet, kuten riisi, maissi, pavut, maniokki, cashewpähkinät, maapähkinät ja palmun ytimet. Haasteista huolimatta ala on edelleen Guinea-Bissaun talouden kulmakivi, joka lisää sekä kotimaista kulutusta että vientituloja.

Taloudellinen katsaus

Guinea-Bissaun talous on erittäin riippuvainen maataloudesta ja luonnonvaroista. Cashewpähkinät ovat erityisen merkittäviä, ja ne toimivat maan tärkeimpänä vientituotteena. Muita merkittäviä vientituotteita ovat kala, katkaravut ja puutavara. Teollisuus keskittyy pääasiassa maataloustuotteiden jalostukseen sekä oluen ja virvoitusjuomien tuotantoon. Maalla on kuitenkin taloudellisia esteitä, ja BKT: n asukasta kohden arvioidaan olevan 1,900 dollaria vuonna 2017. Toimet talouden monipuolistamiseksi ja infrastruktuurin parantamiseksi ovat edelleen ratkaisevan tärkeitä kestävän kasvun kannalta.

Väestö ja kaupungistuminen

Heinäkuussa 2020 Guinea-Bissaun väkiluvun arvioitiin olevan 1 927 104. Noin 44,2% näistä asukkaista asuu kaupunkialueilla, ja noin 600 000 ihmistä asuu pääkaupungissa Bissaussa. Väestön jakautuminen on suhteellisen epätasaista, ja se keskittyy merkittävästi pääkaupunkiin ja muihin kaupunkikeskuksiin, jolloin maaseutualueet ovat harvaan asuttuja. Virallinen kieli on portugali, mikä heijastaa maan historiallisia siteitä entisenä Portugalin siirtomaana.

Haasteet ja mahdollisuudet

Mahdollisuuksistaan huolimatta Guinea-Bissau kohtaa lukuisia haasteita, kuten poliittista epävakautta, köyhyyttä ja riittämätöntä infrastruktuuria. Sähköistyminen on edelleen merkittävä ongelma, ja arviolta 2 miljoonaa ihmistä oli ilman sähköä vuonna 2017. Maalla on kuitenkin hyödyntämättömiä mahdollisuuksia erityisesti luonnonvarojen kestävässä kehittämisessä, maatalousalan edistämisessä ja energian saatavuuden parantamisessa. Hallituksen ja kansainvälisen yhteisön yhteisillä ponnisteluilla Guinea-Bissau voi voittaa esteet kestävän kehityksen ja talouskasvun saavuttamiseksi.

Johtopäätös

Guinea-Bissau, jossa on silmiinpistäviä maisemia, runsaita luonnonvaroja ja elinvoimainen kulttuuri, on osoitus Länsi-Afrikan kansojen joustavuudesta ja potentiaalista. Vaikka haasteet jatkuvat, tulevaisuus lupaa tälle Länsi -Afrikan kansakunnalle valjastaa maatalous-, luonnon- ja henkilöresurssinsa vauraaseen tulevaisuuteen. Kun maailma pyrkii tukemaan kestävää kehitystä kaikkialla Afrikassa, Guinea-Bissau tarjoaa arvokkaita opetuksia ja kasvumahdollisuuksia, mikä tekee siitä maan, jota kannattaa katsella tulevina vuosina.

Maatiedot

Maakoodi PU
Alue Africa
Pinta 36125 neliökilometriä
Maan pinta 28120 neliökilometriä
Veden pinta 8005 neliökilometriä
Maatalouspinta 44.80%
Metsän pinta 55.20%
Alin korkeuspiste Atlantic Ocean 0 m
Korkein korkeuspiste unnamed elevation in the eastern part of the country 300 m
BKT / asukas $1,900 (2017 est.)