Guyanan tutkiminen: helmi Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla

Etelä-Amerikan pohjoisrannalla, Pohjois-Atlantin rajaamalla ja Surinamen ja Venezuelan reunustamalla Guyanalla sijaitsee Guyana, rehevän luonnonkaunis ja rikkaan kulttuuriperinnön maa. Guyanan pinta-ala on 214 969 neliökilometriä, ja sen pinta-ala on 196 849 neliökilometriä ja vesistöt 18 120 neliökilometriä, ja sillä on monipuolinen maantiede rannikkotasangoista kumpuileviin ylängöihin ja laajoihin savanneihin etelässä.

Maantieteelliset ja ilmastolliset olosuhteet

Guyanan maastolle on ominaista pääasiassa sen enimmäkseen kumpuileva ylänkö, jossa on huomattava matala rannikkotasanko ja eteläinen alue, jota leimaa savanni. Maa jakaa maarajat yhteensä 2 933 km Brasilian (1 308 km), Surinamen (836 km) ja Venezuelan (789 km) kanssa, ja sen rantaviiva ulottuu 459 km, mikä tarjoaa välttämättömän pääsyn Pohjois-Atlantille. Huolimatta päiväntasaajan läheisyydestä, Guyana nauttii trooppisesta ilmastosta, jossa kuumuutta hillitsevät koilliset pasaatituulet. Se kokee kaksi ensisijaista sadekautta, toukokuusta elokuuhun ja marraskuusta tammikuuhun, mikä tekee sen ympäristöolosuhteista ihanteelliset erilaisille ekosysteemeille ja maataloudelle.

Korkeus vaihtelee eri puolilla maata, ja alin kohta on merenpinnan tasolla Atlantin valtamerellä, ja sen korkein korkeus löytyy Laberintos del Nortesta Roraima-vuorelta, kohoten 2 775 metriin. Tämä topografinen monimuotoisuus helpottaa runsaasti luonnonvaroja, kuten bauksiittia, kultaa, timantteja, lehtipuuta, katkarapuja ja kaloja, jotka ovat keskeisiä kansakunnan taloudelle ja elämäntavalle.

Luonnonvarat, maatalous ja teollisuus

Luonnonvaroiltaan rikkaan Guyanan talous hyötyy merkittävästi bauksiitin ja kullan louhinnasta timanttien ja arvokkaan puun ohella. Maataloussektori, joka käyttää 8,40% maan maasta, tuottaa sokeriruokoa, riisiä, ruokaöljyjä sekä karjaa ja äyriäisiä, kuten naudanlihaa, sianlihaa, siipikarjaa, katkarapuja ja kalaa. Näitä aloja tukee arviolta 1 430 neliökilometriä kasteltua maata vuodesta 2012 lähtien, mikä korostaa maatalouden ja siihen liittyvien teollisuudenalojen, kuten sokerin ja riisin jauhamisen, tekstiilien ja viime aikoina puutavaran ja kullan louhinnan merkitystä maan talousrakenteelle.

Väestötiedot ja kaupungistuminen

Guyanan arvioitu väkiluku oli 750,204 heinäkuussa 2020, ja se esittelee keskittynyttä väestörakennetta, ja suurin osa sen väestöstä asuu pääkaupungissa Georgetownissa ja sen ympäristössä, erityisesti koilliseen. Muita väkirikkaita alueita ovat Berbice-joen varrella olevat alueet. Tästä huolimatta laajat alueet maasta ovat edelleen harvaan asuttuja, mikä heijastaa sen suuria metsäalueita, jotka kattavat 77,40% alueesta ja edistävät sen rikasta biologista monimuotoisuutta. Lisäksi vain noin 26,80% väestöstä asui kaupunkikeskuksissa vuodesta 2020 lähtien, mikä kuvaa pääasiassa maaseudun asuntojen enemmistöä.

Guyanan virallinen kieli on englanti, joka heijastaa sen siirtomaahistoriaa ja helpottaa viestintää ja koulutusta sen eri etnisten ryhmien välillä. Sen ihmiset tunnetaan yhdessä guyanalaisina, mikä heijastaa sekoitusta kulttuureja ja perinteitä, jotka rikastuttavat kansakunnan sosiaalista maisemaa.

Talousnäkymät

Guyanan talouteen, jonka BKT asukasta kohden oli 8 100 dollaria vuonna 2017, vaikuttavat sen laajat luonnonvarat ja maatalouden tuottavuus. Maan tärkeimpiä vientikumppaneita ovat Kanada, Yhdysvallat, Panama, Yhdistynyt kuningaskunta, Jamaika sekä Trinidad ja Tobago. Tärkeimpiä vientituotteita ovat sokeri, kulta, bauksiitti, alumiinioksidi, riisi, katkaravut, melassi, rommi ja puutavara. Sitä vastoin sen suurimmat tuontikumppanit ovat Trinidad ja Tobago, Yhdysvallat, Kiina ja Suriname, joiden tuonti koostuu pääasiassa valmistajista, koneista, öljystä ja elintarvikkeista. Tämä kaupan dynamiikka korostaa Guyanan integroitumista maailmanmarkkinoihin tasapainottamalla sen resursseihin perustuvaa vientiä sekä teollisuustuotteiden ja elintarvikkeiden tuontia.

Sähköistämisaste on noussut 84,2 prosenttiin koko väestöstä vuoteen 2016 mennessä, mikä osoittaa merkittävää edistystä infrastruktuurin kehittämisessä ja kansalaisten sähkön saatavuudessa. Tämä edistysaskel tukee sekä Guyanan kansan elämänlaatua että sen teollisuuden ja yritysten toimintakykyä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Guyumedana nousee kansakunnaksi, jolla on upea luonnonkauneus, rikkaat resurssit ja elinvoimainen kulttuuri. Se sijaitsee ainutlaatuisesti Pohjois-Etelä-Amerikassa, ja se kohtaa kehitysmaille tyypillisiä haasteita ja mahdollisuuksia, navigoimalla laajojen luonnonmaisemiensa säilyttämisen ja taloudellisen kehityksensä edistämisen välillä. Kun Guyana kehittyy edelleen ja integroituu edelleen maailmantalouteen, sen suurimmilla voimavaroilla – monimuotoisilla ympäristöillä, resursseilla ja ihmisillä – on ratkaiseva rooli sen tulevaisuuden muokkaamisessa.

Maatiedot

Maakoodi GY
Alue South America
Pinta 214969 neliökilometriä
Maan pinta 196849 neliökilometriä
Veden pinta 18120 neliökilometriä
Maatalouspinta 8.40%
Metsän pinta 77.40%
Alin korkeuspiste Atlantic Ocean 0 m
Korkein korkeuspiste Laberintos del Norte on Mount Roraima 2,775 m
BKT / asukas $8,100 (2017 est.)