Tutkimusmatka Tšekkiin: Keski-Euroopan sydän

Maantiede ja sijainti

Keski-Euroopan sydämessä sijaitseva Tšekki, joka tunnetaan myös nimellä Tšekin tasavalta, jakaa rajansa Saksan kanssa lännessä, Puolan pohjoisessa, Slovakian kanssa idässä ja Itävallan kanssa etelässä. Sisämaavaltio, jonka kokonaispinta-ala on 78 867 neliökilometriä, tarjoaa monipuolisen maaston, joka vaihtelee Böömin kumpuilevista tasangoista ja kukkuloista Moravian mäkisiin maisemiin. Vaikka Tšekillä ei ole rantaviivaa, se kompensoi viehättävillä maisemilla, mukaan lukien Snezka-vuoren korkein korkeus, joka on korkeimmillaan 1 602 metriä.

Ilmasto ja luonnonvarat

Tšekin ilmastolle on ominaista lauhkea luonne – viileät kesät ja kylmät, pilviset ja kosteat talvet määrittelevät säämallit. Tämä ilmasto tukee runsaasti luonnonvaroja, kuten kivihiiltä, pehmeää hiiltä, kaoliinia, savea, grafiittia, puuta ja peltomaata. Noin 54,80% maan maasta on omistettu maataloudelle, kun taas metsät peittävät noin 34,40%, mikä korostaa Tšekin sitoutumista luonnonrikkauksiensa säilyttämiseen.

Väestö ja kaupungistuminen

Heinäkuusta 2020 lähtien Tšekin väkiluku on noin 10 702 498 yksilöä, ja se jakautuu melko tasaisesti koko maassa. Suuremmat kaupunkikeskukset ovat kuitenkin yleisempiä pohjoisilla ja itäisillä alueilla. Kaupunkiväestö muodostaa noin 74, 10% kokonaismäärästä, mikä osoittaa, että tšekkien merkittävä keskittyminen asuu kaupungeissa, erityisesti pääkaupungissa, Prahassa, jossa yksin asuu noin 1, 306 miljoonaa ihmistä.

Kansallinen identiteetti ja kieli

Tšekin kansalaisilla, jotka tunnetaan nimellä tšekit, on vahva tunne kansallisesta identiteetistä, jonka juuret ovat vuosisatojen historiassa ja kulttuurissa. Virallinen kieli on tšekki, joka on maan perinnön kulmakivi ja olennainen osa jokapäiväistä elämää ja hallintoa.

Talous ja teollisuus

Tšekin talous on monipuolinen ja erittäin teollistunut, ja moottoriajoneuvojen, metallurgian, koneiden ja laitteiden, lasin ja aseteollisuuden panos on merkittävä. Maataloudella on myös kriittinen rooli taloudessa, sillä se tuottaa vehnää, perunaa, sokerijuurikasta, humalaa, hedelmiä; ja karja, kuten siat ja siipikarja. Tšekin arvioitu BKT asukasta kohden oli 35 500 dollaria vuonna 2017, ja se osoittaa vahvaa taloudellista suorituskykyä alueella.

Kauppa ja sähkö

Kansainvälinen kauppa on Tšekille elintärkeää, ja Saksa on sen suurin vienti- ja tuontikumppani. Koneet ja kuljetusvälineet, raaka-aineet, polttoaine ja kemikaalit ovat tärkeimpiä kaupassa käsiteltäviä hyödykkeitä. Lisäksi maa on saavuttanut täydellisen sähköistymisen, ja 100 prosentilla väestöstä on pääsy sähköön vuodesta 2016 lähtien, mikä korostaa Tšekin modernia infrastruktuuria ja korkeaa elintasoa.

Kulttuuri ja yhteiskunta

Tšekkiä eivät määrittele vain sen taloudelliset indikaattorit tai maantieteelliset koordinaatit; sen todellinen olemus on sen elinvoimaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnallisissa arvoissa. Historiallisista linnoista, jotka täplittävät maisemia, Prahan moderniin tunnelmaan, Tšekki syleilee menneisyyttään katsellen samalla tulevaisuuteen. Maan festivaalit, kulinaariset nautinnot ja sen ihmisten lämmin vieraanvaraisuus tarjoavat ainutlaatuisen kokemuksen, joka yhdistää perinteet nykyaikaiseen eurooppalaiseen elämään.

Johtopäätös

Tšekki on huomattavan monipuolinen ja joustava maa. Sen keskeinen sijainti Euroopassa yhdistettynä rikkaaseen kulttuuriperintöön ja dynaamiseen talouteen tekee Tšekistä keskeisen toimijan mantereella. Halusitpa sitten tutkia sen luonnon kauneutta, sukeltaa sen historiallisiin syvyyksiin tai olla tekemisissä sen modernin, elinvoimaisen yhteiskunnan kanssa, Tšekki tarjoaa lukuisia kokemuksia, jotka palvelevat kaikkia kiinnostuksen kohteita. Kun Tšekki jatkaa kehittymistään ja sopeutumistaan, se juhlii edelleen päättäväisesti identiteettiään, vaalii resurssejaan ja toivottaa maailman tervetulleeksi tutustumaan tämän lumoavan Keski-Euroopan kansakunnan moniin puoliin.

Maatiedot

Maakoodi EZ
Alue Europe
Pinta 78867 neliökilometriä
Maan pinta 77247 neliökilometriä
Veden pinta 1620 neliökilometriä
Maatalouspinta 54.80%
Metsän pinta 34.40%
Alin korkeuspiste Labe (Elbe) River 115 m
Korkein korkeuspiste Snezka 1,602 m
BKT / asukas $35,500 (2017 est.)