Tutkimusmatka Valko-Venäjälle: Itä-Euroopan sydän

Maantiede ja ilmasto

Valko-Venäjä, joka sijaitsee Itä-Euroopassa ja sijaitsee Puolan itäpuolella, kattaa 207 600 neliökilometrin alueen. Tämä sisämaavaltio rajoittuu Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Venäjään ja Ukrainaan, jakaen yhdessä 3 642 km: n rajan. Suuresta maa-alueestaan huolimatta Valko-Venäjällä ei ole rantaviivaa, mikä johtuu sen sisämaa-asemasta. Maasto on pääosin tasainen ja laajat suoalueet, joten se on ominaista Itä-Euroopan tasangolle.

Valko-Venäjän ilmasto on siirtymävaiheessa mantereen ja meren välillä, sisältäen kylmiä talvia ja viileitä, kosteita kesiä. Tämä tasapainoinen ilmasto tukee erilaisia luonnonvaroja, kuten puuta, turveesiintymiä sekä pieniä määriä öljyä ja maakaasua. Korkein korkeuspiste, Dzyarzhynskaya Hara, on 346 m, kun taas matalin, Nyoman-joki, on 90 m merenpinnan yläpuolella, mikä korostaa maan yleensä tasaista maastoa.

Luonnonvarat ja maankäyttö

Maa- ja metsätaloudella on tärkeä rooli kansantaloudessa, ja Valko-Venäjän maasta 43,70 prosenttia on omistettu maataloudelle, kun taas metsät peittävät 42,70 prosenttia. Graniitin, dolomiittisen kalkkikiven, marlin, liidun, hiekan, soran ja saven läsnäolo lisää entisestään kansakunnan luonnonvaroja. Vuoden 2012 arvioiden mukaan Valko-Venäjällä oli noin 1 140 neliökilometriä kasteltua maata, mikä korostaa sen keskittymistä maatalouden tehokkuuteen.

Väestö ja kaupungistuminen

Heinäkuusta 2020 lähtien Valko-Venäjällä on arviolta 9 477 918 ihmistä, ja jakauma näkee tiheämmän väestön kaupunkialueilla. Pääkaupunki Minsk on merkittävin kaupunkikeskus, jossa on yli 2 miljoonaa asukasta. Kaupunkiväestön osuus kokonaismäärästä on 79,50%, mikä viittaa kaupungistumisen suuntaukseen.

Valkovenäläiset muodostavat ensisijaisen kansalaisuuden, ja venäjä ja valkovenäjä toimivat virallisina kielinä. Tämä kaksikielinen ympäristö heijastaa maan historiallisia siteitä ja kulttuurivaihtoa naapureidensa kanssa.

Maatalous ja teollisuus

Valko-Venäjän maatalousala tuottaa laajan valikoiman tuotteita, kuten viljaa, perunaa, vihanneksia, sokerijuurikkaita ja pellavaa, sekä eläintuotteita, kuten naudanlihaa ja maitoa. Nämä tuotteet palvelevat paitsi kotimaisia tarpeita myös edistävät vientimarkkinoita.

Teollisesti Valko-Venäjä on kehittänyt vankan valmistussektorin, johon kuuluvat metallileikkaustyöstökoneet, traktorit, kuorma-autot, maansiirtokoneet, moottoripyörät, synteettiset kuidut, lannoitteet ja erilaiset kodinkoneet. Tämä teollinen monimuotoisuus tukee maan taloutta ja tarjoaa työtä merkittävälle osalle väestöstä.

Talous ja kauppa

Vienti ja tuonti

Kaupan osalta Venäjä nousee Valko-Venäjän tärkeimmäksi vientikumppaniksi, jonka osuus viennistä on 43,9 prosenttia, ja sen jälkeen tulevat Ukraina ja Yhdistynyt kuningaskunta. Koneet ja laitteet, mineraalituotteet, kemikaalit, metallit, tekstiilit ja elintarvikkeet ovat keskeisiä vientituotteita. Sitä vastoin Valko-Venäjä tuo pääasiassa Venäjältä, ja mineraalituotteet, koneet, kemikaalit, elintarvikkeet ja metallit ovat tärkeimmät tuontitavarat. Tämä kaupan dynamiikka korostaa alueen talouksien keskinäisiä kytköksiä.

BKT ja sähköistäminen

Valko-Venäjän BKT: n asukasta kohden arvioitiin olevan 18 900 dollaria vuonna 2017, mikä heijastaa kehittyvää taloutta, jolla on kasvupotentiaalia. Maassa on 100%: n sähköistämisaste koko väestölleen vuodesta 2016 lähtien, mikä korostaa sen sitoutumista varmistamaan sähkön saatavuus kaikille kansalaisilleen ja tukemaan siten sekä kotimaisia tarpeita että teollista kehitystä.

Johtopäätös

Valko-Venäjä on sekoitus Itä-Euroopan tasaista maastoa, rikkaita luonnonvaroja ja vankkaa maatalous- ja teollisuustaloutta. Sen strateginen sijainti yhdistettynä kehitykseen ja nykyaikaistamiseen tekee Valko-Venäjästä merkittävän maan alueella. Sen kehittyessä edelleen sen taloudellisilla siteillä ja tuotantovalmiuksilla on todennäköisesti ratkaiseva merkitys laajemmassa Itä-Euroopan taloudessa. Valko-Venäjä on siirtynyt merkittävästi kohti kaupungistumista ja vakaata väestön jakautumista, ja se on matkalla kohti kestävää kehitystä ja lisääntynyttä maailmanlaajuista integraatiota.

Maatiedot

Maakoodi BO
Alue Europe
Pinta 207600 neliökilometriä
Maan pinta 202900 neliökilometriä
Veden pinta 4700 neliökilometriä
Maatalouspinta 43.70%
Metsän pinta 42.70%
Alin korkeuspiste Nyoman River 90 m
Korkein korkeuspiste Dzyarzhynskaya Hara 346 m
BKT / asukas $18,900 (2017 est.)