Tutustu Belgiaan: kattava yleiskatsaus

Maantieteellinen olemus

Belgia, Länsi-Euroopassa sijaitseva maa, on merkittävä alue, jota rajaa luoteeseen Pohjanmeri ja joka sijaitsee Ranskan ja Alankomaiden välissä. Belgian kokonaispinta-ala on 30 528 neliökilometriä, ja sen pinta-ala on 30 278 neliökilometriä ja vesi 250 neliökilometriä. Maa jakaa laajat maarajat, yhteensä 1 297 km naapurimaiden Ranskan, Saksan, Luxemburgin ja Alankomaiden kanssa. Belgian vaatimaton rantaviiva ulottuu yli 66,5 km, ja sillä on strateginen sijainti Pohjanmeren rannalla.

Ilmasto ja maasto

Belgian ilmasto on lauhkea, jolle on ominaista leudot talvet, viileät kesät sekä usein sateiset, kosteat ja pilviset olosuhteet. Topografia vaihtelee luoteisosan tasaisista rannikkotasangoista, joiden välissä on keskimmäisiä kumpuilevia kukkuloita, Ardennien metsän karuihin maastoihin kaakossa. Monipuolinen korkeus vaihtelee Pohjanmereltä 0 metristä sen korkeimpaan kohtaan Botrangessa, jonka huippu on 694 metriä. Belgia nauttii luonnonvaroistaan, kuten rakennusmateriaaleista, piidioksidihiekasta, karbonaateista ja erityisen hedelmällisestä viljelysmaasta.

Sosioekonominen maisema

Heinäkuussa 2020 Belgian väkiluku oli arviolta noin 11,720,716 ihmistä. Belgian yhteiskunta erottuu yhdestä maailman korkeimmista kaupungistumisasteista, ja noin 97% sen väestöstä asuu kaupunkialueilla. Tiheimmin asutut segmentit löytyvät maan pohjoisosista, kun taas kaakkoisalueet ovat vähemmän täynnä. Pääkaupunki Bryssel yhdessä Antwerpenin kanssa edustaa suuria kaupunkikeskuksia, joiden väkiluku on yli miljoonia.

Kielellinen ja taloudellinen dynamiikka

Belgia on ainutlaatuinen kolmikielisen virallisen kielipolitiikkansa ansiosta, joka kattaa hollannin, ranskan ja saksan. Tämä kielellinen monimuotoisuus heijastaa maan osallistavaa kulttuurirakennetta. Taloudellisesti Belgialla on vauras maisema, jonka BKT asukasta kohden on 46 600 dollaria vuodesta 2017. Maatalousala kukoistaa sokerijuurikkaiden, tuoreiden vihannesten, hedelmien, viljan ja tupakan viljelyssä eläintuotteiden, kuten naudanlihan, vasikanlihan, sianlihan ja maidon, lisäksi. Samaan aikaan sen teollinen areena loistaa konepaja- ja metallituotteilla, moottoriajoneuvojen kokoonpanolla ja monilla muilla aloilla, mukaan lukien jalostetut elintarvikkeet ja juomat, kemikaalit, lääkkeet, tekstiilit ja öljy.

Kauppa ja teollisuus

Belgian strateginen sijainti vahvistaa sen roolia kansainvälisessä kaupassa. Sen tärkeimpiä vientikumppaneita ovat Saksa, Ranska, Alankomaat, Iso-Britannia, Italia ja Yhdysvallat. Maa on erikoistunut kemikaalien, koneiden ja laitteiden, valmiiden timanttien, metallien ja metallituotteiden sekä elintarvikkeiden vientiin. Sitä vastoin sen tuontimarkkinoita ohjaavat välttämättömyystarvikkeet, kuten raaka-aineet, koneet ja laitteet, kemikaalit, raakatimantit, lääkkeet, elintarvikkeet, kuljetusvälineet ja öljytuotteet, ja tuonti tulee pääasiassa Alankomaista, Saksasta, Ranskasta, Yhdysvalloista, Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Irlannista ja Kiinasta.

Infrastruktuuri ja maatalous

Belgialla on maatalousmaata, joka kattaa 44,10 prosenttia sen pinta-alasta ja metsämaata noin 22,40 prosenttia, ja sillä on tasapainoinen lähestymistapa maankäyttöön. Kastellun maan arvioitiin olevan noin 230 neliökilometriä vuonna 2012, ja se tukee erilaisia maataloustoimintoja. Kansakunta on saavuttanut täydellisen sähköistymisen, mikä korostaa sen sitoutumista tarjoamaan välttämättömiä palveluja koko väestölleen.

Johtopäätös

Belgian vaikuttava sekoitus maantieteellistä monimuotoisuutta, kulttuurista rikkautta ja taloudellista elinvoimaa asettaa sen erottuvasti maailmankartalle. Lauhkeasta ilmastostaan, vaihtelevasta maastostaan ja rikkaista luonnonvaroistaan vilkkaisiin kaupunkikeskuksiin, monikieliseen väestöön ja dynaamiseen talouteen Belgia kiteyttää eurooppalaisen perinnön ja nykyaikaisuuden olemuksen. Sen keskeinen rooli kansainvälisessä kaupassa yhdistettynä vahvaan infrastruktuurin selkärankaan tekee Belgiasta merkittävän maan Länsi-Euroopassa, joka vaalii vaurauden ja osallisuuden perintöä.

Maatiedot

Maakoodi BE
Alue Europe
Pinta 30528 neliökilometriä
Maan pinta 30278 neliökilometriä
Veden pinta 250 neliökilometriä
Maatalouspinta 44.10%
Metsän pinta 22.40%
Alin korkeuspiste North Sea 0 m
Korkein korkeuspiste Botrange 694 m
BKT / asukas $46,600 (2017 est.)